אני מזל סרטן, בכל המובנים" מספרת לנו מאי קסירר, שהופתעה מאוד מהחשיפה ומהתגובות שגרר פוסט אישי שלה בפייסבוק; "הגידול הסרטני הראשון שלי התגלה לפני 11 שנים. מאז היו לי כמה וכמה גלגולים עם סרטן העור, שהולכים ומחמירים לצערי. הגידול הנוכחי בקרקפת כבר ביקר אותי לפני ארבע שנים, ובשנה האחרונה הוא חזר לסבב קרבות אגרסיבי במיוחד".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

והנה הפוסט המלא:

אני בטוחה שכולם רוצים להגיד את הדבר הנכון, ולא קל לדעת מה הדבר הנכון להגיד או איך להגיד את זה...למרות שכל אדם שמתמודד עם סרטן חווה דברים שונים, למדתי שיש כמה קווים מנחים למה להגיד, ומה לא. אז הנה עשר דוגמאות לשיט שאנשים אומרים, ומה כדאי להגיד במקום:

1. ״גם לחברה שלי היה סרטן" (ולספר על מה שהיה לה)

סרטן זה שם כללי לקבוצה גדולה מאוד של מחלות; לכל מקרה יש כל מיני אלטרנטיבות טיפול, וכל חולה עובר משהו אחר. במיוחד לא כדאי לספר סיפורים שכוללים סיבוכים או חזרה של המחלה אצל אותה חברה, מכר מהעבודה, בן משפחה וכו׳. אתם אולי רוצים לנחם או לסייע, אבל יש סיכוי טוב שהסיפור לא יעשה את העבודה.
אפשר להגיד דברים בסגנון: ״אני חושבת שלחברה שלי היה אותו סוג סרטן כמו שיש לך. אני יודעת שכל סרטן הוא שונה, אבל תרצי אולי לדבר איתה?״.

2. ״שמעתי שאפשר לרפא סרטן עור בעזרת תאי איידס מהונדסים/שמן כלשהו/מחשבות חיוביות״

אתם רק רוצים לסייע ולהרגיע, אבל אתם לא יודעים איזה סוג סרטן עור יש לי ואם זו בכלל אופציית טיפול שיכולה לסייע במקרה שלי או של כל אחד אחר. טיפולים חדשניים, שונים ומשונים נמצאים בכל מיני מקומות סביבנו אבל לא מתאימים או זמינים לכל אחד. אפשר להגיד דברים בסגנון: ״את מרגישה טוב עם הטיפול שלך?״, ״יש תרופות חדשות או טכניקות שיכולות לעזור במקרה שלך?״, או ״אני לא יודעת אם זה מתאים למקרה שלך, אבל שמעתי שאפשר לרפא סרטן עור בעזרת...״

  עוד ב-mako בריאות
>> מרחה שמן ארומטי, השתזפה והתוצאות מצמררות
>> הדברים שאסור לחולי פסוריאזיס לאכול
>> שיגעון הכורכום: תרופת פלא או טרנד מסוכן?

3. ״אם יש משהו שאני יכול לעשות כדי לעזור לך, רק תגידי״

זה אולי נשמע נחמד, אבל תכלס זה לתת לי שיעורי בית להבין איך את/ה יכולים לעזור ולהוסיף לזה גם את הנטל של לבקש. לחולים יש המון החלטות שהם צריכים לקבל והמון מטלות חדשות גם ככה. ואנחנו יודעים שהמחלה שלנו משפיעה גם על אנשים סביבנו. האם אתם במקומנו הייתם רוצים לקבל עוד החלטה? ועוד אחת כזו שמצריכה מאמץ ממישהו אחר? אפשר להגיד דברים בסגנון: ״אני רוצה להכין לך לזניה ולהביא לך אותה ביום שלישי בערב. אם יש יום אחר שנוח לך או שיש דברים שאת לא אוכלת, אשמח לבשל משהו אחר בזמן אחר״. בקיצור, תהיו ספציפים עם כמה שפחות החלטות ומטלות לחולה. אני מקווה לכתוב גם פוסט שלם נפרד על איך אפשר לעזור במצב כזה.

4. ״את כל כך חזקה״ או ״תהי חזקה״

חיזוקים חיוביים כאלה יכולים לסייע לפעמים בהתמודדות עם המצב, אבל הם לא מותירים מקום להראות חולשה או פגיעות, ולפעמים גם מייצרים הרגשה שאם אני אראה חולשה או פגיעות כשעובר עלי יום רע, זה אומר שאני חלשה ויש מצב שאפסיד בקרב הזה. אפשר להגיד דברים בסגנון: ״אני מעריך את הדרך שלך להתמודד עם זה".

5. ״את מעשנת?״

נכון, התנהגויות מסוימות יכולות להשפיע על הסיכוי לחלות בסרטן. אבל גם גנטיקה, סביבה ומזל. זה לא הזמן להאשמות. סמכו עלי, חולים מתענים גם ככה ממחשבות על הסיבות שהובילו למצב הזה. שאלות או הערות על ההרגלים שלנו זה רק עוד מלח על הפצעים. אפשר להגיד דברים בסגנון: ״זה לא מגיע לך״, ״אני מצטערת שאת צריכה לעבור את זה״, או פשוט לשתוק.

6. ״תגידי תודה שאין לך (סוג סרטן אחר)״

לא משנה איזה סוג סרטן יש לך או באיזו דרגה, זו אבחנה משנת חיים - גם אם לא מדובר בסכנת חיים מיידית. חולי סרטן לא צריכים תזכורות מאנשים בריאים שהמצב היה יכול להיות גרוע יותר, והשוואה בין סוגי סרטן לא מסייעת למצב, תודה רבה. אפשר להגיד דברים בסגנון: ״הייתי רוצה לדעת עוד על מה שאת עוברת. אני אשמח לשמוע ממך על סוג הסרטן שלך אם מתאים לך להסביר".

A post shared by mayaktana (@mayaktana) on


7. ״לפחות רזית/עלית במשקל״

ככלל - אל תזכירו שינויים חיצוניים. אנשים עם סרטן יודעים טוב מאוד כמה משקל הם העלו או הורידו, כמה שיער יש או אין להם ואיך הצלקת שלהם נראית. לרוב אנחנו מתאבלים על השינויים החיצוניים האלה ולא זקוקים לתזכורות. אפשר להגיד דברים בסגנון ״המניקור שלך נראה נפלא״ או כל מחמאה כנה אחרת. או פשוט להגיד ״אני שמחה לראות אותך״, וזהו.

8. ״נורא קשה לי/ אני לא יכול להפסיק לבכות/ אני לא ישנה מרוב דאגה״

יש לכם כל זכות שביקום לבכות, לדאוג ומה שלא תרצו. אבל לעיתים קרובות חולים בסרטן מנסים להיות חזקים בשביל האנשים סביבם, בזמן שמה שהם באמת צריכים לעשות זה לדאוג קודם כל לעצמם. אל תקחו אותנו לנסיעה ברכבת הרגשית שלכם בבקשה. אפשר להגיד דברים בסגנון ״אני מרגישה נורא שאת צריכה לעבור את זה. תרגישי חופשי לבכות איתי, לדבר, או לא לדבר. אני זורמת אתך".

9. ״אני יודע איך את מרגישה״

אפילו חולי סרטן לא אומרים את זה אחד לשני. הם יודעים שכל סרטן הוא שונה, כל חוויית סרטן היא שונה, וכל חולה/שורד/בריא סרטן הוא שונה. אנשים משתמשים באמירות כאלה כדי לנסות להביע אמפתיה, אבל האמת היא שאתם לא יודעים איך אני מרגישה. אפשר להגיד דברים בסגנון ״אני לא יכול לדמיין איך את מרגישה״.

10. כלום

נראה לי שיהיה קשה למצוא חולי סרטן שיעדיפו שחבר לא ידבר אתם על פני האלטרנטיבה שיגיד משהו לא נכון. במילים אחרות, אל תתעלמו. קורה שאנשים חוששים ולא יודעים מה להגיד, אבל התעלמות יכולה לגרום לחולים להרגיש מבודדים ובודדים. עדיף פשוט להגיד משהו. אפשר להגיד דברים בסגנון ״אני לא יודע מה להגיד, אבל אני כאן בשבילך אם תרצי לדבר על זה, לבכות על זה או סתם לשכוח מזה לקצת זמן״.
חוצמזה, אצלי הומור שחור תמיד מתקבל בברכה, אם הוא טוב. אבל זה לא מתאים לכל אחד.

מאי היא מייסדת HASTUDIO - מכינה לעיצוב