אורח חיינו כולו מושפע מהצורה בה אנו ישנים, וכאשר לא ישנים טוב אנו נחוש לחץ, עייפות ומתיחות במהלך היום, וכן נסבול מכאבי שרירים מכיוון שהמזרן שלנו פשוט לא טוב מספיק.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מזרנים טובים יספקו תמיכה מלאה ושווה לאורכו ורוחבו של המזרן כולו, וכן יתאימו את עצמם למבנה גופו של השוכב עליהם ולנקודות המגע בינו לבין המזרן. מזרנים שלא תומכים בצורה זו גורמים למצב בו גופנו מונח על המיטה באופן לא נכון, כך שעמוד השדרה שלנו לא נמצא בצורתו הטבעית המתאימה לשכיבה. שכיבה באופן זה תגרום להפעלת שרירים שונים בגופנו על מנת לאזן את התנוחה לנוחה יותר. הפעלת שרירים לא רצונית זו, הגורמת למאמצים של הגוף, תגרום לשרירים להיתפס בכל חלקי הגוף ולכאבי גב טורדניים. שינה כזו תהיה לא מספקת, נקום בהרגשה שלא ישנו מספיק שעות ועייפים כאילו שהעירו אותנו לפני הזמן.

קיימים מזרנים במגוון סוגים, ישנם מזרוני ויסקו אלסטי - החומר המיוחד שפותח ע"י תכנית החלל האמריקאית, מזרוני קפיצים שבהם כל קפיץ הוא מבודד, ועוד מגוון דגמים וסוגים אחרים. לכל סוג יתרונות וחסרונות שונים, לא כל מזרן יתאים לכל אדם, ולכן חשוב לדעת להתאים לעצמנו את המזרן הנכון. היסחפות אחר אופנות ואנשי מכירה נלהבים יכולה לקרות בכניסה לחנויות מזרנים איכותיות.

אל תתפשרו על בדיקה של המזרן אותו תרצו לקנות, ללא תלות בהמלצות של אנשים או המבצע החודשי. בחנויות ניתן לשכב על המזרנים ללא בעיה ובלי להתבייש. השתדלו לבדוק מספר תנוחות, ואם תוכלו להביא את הכרית מהבית לשילוב בזמן הבדיקה תוכלו להרוויח מבחירה נכונה. אל תרגישו לא בנוח לבצע זאת, בדיקה הינה חלק קריטי ברכישת מזרון חדש.

עוד, בבחירת מזרון חדש רצוי מאוד לברר בנוגע לאחריות המתקבלת איתו והתנאים שלה. שימו לב שאתם מבינים את תנאי היצרן לאחריות וגם בנוגע לשילוח במקרה של הפעלת האחריות, אחרי הכל, לא תוכלו לנחש מתי באמת תרצו לממש את האחריות שלכם.  מזרן איכותי צריך לעמוד בשימוש יום יומי של כעשר שנים.

חמישייה 2.9, מזרן למתחבקים (צילום: www.facebook)
מזרן איכותי צריך לעמוד בשימוש יום יומי של כעשר שנים|צילום: www.facebook

טיפים לשינה טובה יותר

לפני שתומס אדיסון המציא את נורת החשמל ישנו האנשים בממוצע כעשר שעות בכל לילה. בימינו, ממוצע שעות השינה ירד משמעותית ועומד על פחות משבע שעות בלבד - וזה עוד ביום טוב. אז אם גם אתם מתעוררים מותשים בכל בוקר ועדיין לא מצליחים להירדם לפני חצות - העצות האלו בשבילכם:

1. "כוונו" את השעון הביולוגי - הקפידו ללכת לישון ולהתעורר באותן השעות מדי יום, כולל בסופי השבוע. שמירה על שגרה זו תסייע בייצוב מחזור השינה בגוף, ותעזור להסדרת השעון הביולוגי.

ההמלצה שלנו: נסו להיחשף לאור בהיר במשך 5 עד 30 דקות, כמה שיותר קרוב למועד ההשכמה. מלבד תכונותיו המעוררות, אור הוא הווסת החזק ביותר של השעון הביולוגי.

>> עוד ב-mako בריאות:
מה האימון המומלץ ביותר לקיץ?
האם נמצא הפטנט שירחיק מאיתנו יתושים?
מצעד 20 המאכלים הבריאים ביותר

2. אכלו בהתאם - הימנעו מאכילת ארוחות כבדות (עשירות בחלבון) או מתובלות כשעתיים לפני השינה, אשר עלולות לפגוע באיכות השינה ולגרום לצרבות.

ההמלצה שלנו: החליפו את כוס הקפה או התה במעט חלב פושר. משקאות מלאי קפאין, מלבד היותם מעוררים, הינם משַתנים, וכך מעודדים שני מצבים שאינם רצויים לפני השינה.

3. הירגעו - השאירו את הדאגות מחוץ למיטה. דאגה מיותרת רק תקשה על ההירדמות ותוסיף את העייפות לרשימת הגורמים המלחיצים שתאלצו להתמודד מולה למחרת.

ההמלצה שלנו: במידה וצפוי לכם יום לחוץ - נסו לדמיין את סדר היום שצפוי לכם מחר, שלבו בו את המשימות בצורה הגיונית ומיטיבה, וכך תזכירו לעצמכם ש"השד אינו נורא כל כך".

 4. נטרלו אורות כחולים - מחקרים אחרונים גילו כי שימוש באורות מלאכותיים כשעה לפני השינה, עלול לעכב את תהליך ההירדמות. אורות אלו, המוקרנים משלל מכשירים אלקטרונים ומכונים "כחולים", מפריעים לתהליך ההירדמות על ידי שיבוש רגעי ביצור הורמון המלטונין, האחראי על השינה.

ההמלצה שלנו: החליפו את הצפייה בטלוויזיה בספר טוב. עם תחילת הפיהוקים הראשונים, הניחו את הספר בצד - גם אם בדיוק הגעתם לקטע המותח, הרפו את גופכם עד להירדמות.

 5. אל תכניסו חיות מחמד למיטה - לצד חום ואהבה, הכנסת חיות מחמד לחדר השינה עלולה להכניס גם פרעושים, שיער, קשקשים ושאר אלרגנים שעלולים לשבש את מהלך השינה. בנוסף, חשוב לזכור כי גם אם אינכם אלרגיים לכל המפורט, תזוזה של בעל החיים במהלך הלילה עלולה גם היא לפגום באיכות השינה.

פלפל חריף אש (צילום: istockphoto)
לא מומלץ לאכול מזון מתובל או חריף לפני השינה|צילום: istockphoto

6. לא בכוח - הימנעו מלהכריח את עצמכם להירדם. הניסיון לישון "בכוח" עלול לגרור מאמץ, גם אם הוא מנטאלי בלבד, דבר שיגרום להגברת התפקודים הגופניים ולערנות.

ההמלצה שלנו: היכנסו למיטה רק דקות ספורות לפני השינה, ורק כאשר מורגשת עייפות או צורך לישון.

7. אל תתעלמו מהגב - כאבי גב קלים אולי לא יעירו אתכם באמצע הלילה, אך אלו בהחלט עלולים להפריע בשלבי השינה העמוקה. לכן חשוב לנסות להבטיח יציבות ותמיכה לגב בעזרת שמירה על עמוד שדרה ישר בזמן השינה.

ההמלצה שלנו: על מנת להימנע מכאבי גב, מומלץ לישון על מזרן עם קפיצים מבודדים וכרית המתאימה לממדי הגוף.

 8. שימו לב להרגלי השתייה שלכם - מומלץ למנוע טיולים ליליים לשירותים על ידי הפחתת צריכת הנוזלים בשעות הערב.

ההמלצה שלנו: נסו להגביל עצמכם בשתייה כשעתיים לפני ההירדמות המתוכננת.

 9. התעמלו נכון, בזמן הנכון - לצד כל יתרונותיה הידועים, כאשר פעילות גופנית נעשית בצמוד לזמן השינה, היא עלולה להביא גל מחודש של אנרגיה, אשר מגביר את הערנות ומקשה על שינה רצופה.

ההמלצה שלנו: נסו לסיים כל פעילות גופנית מאומצת כשלוש עד ארבע שעות לפני השינה.

10. רעש לבן - נסו להבטיח לעצמכם סביבה מבודדת ושקטה מראש עוד לפני הכניסה למיטה, כך שלא תאלצו להתעסק עם השתקת רעשים כאשר אתם כבר עייפים.

ההמלצה שלנו: מומלץ לנסות ולהפעיל מכשירים המייצרים "רעש לבן" כגון מזגן או מאוורר. אלו יעמעמו רעשים פתאומיים ובלתי צפויים באמצע הלילה.

חשוב לציין כי טיפים לשינה טובה עשויים להועיל במקרים בהם קשיי השינה זמניים - אך אם התופעה נמשכת יותר מחודש, יתכן וחוסר השינה עלול להצביע על בעיה בריאותית חבויה ומומלץ לפנות לרופא על מנת לבחון את המצב.

>> באילו תרסיסים נגד ג'וקים אסור לכם להשתמש?