כמה פעמים שמעתם המלצה מהדודה על תכשיר רפואי "טבעי" לטיפול בנזלת, או על סירופ להקלה על גזים שמבוסס על צמחים בלבד ולכן הוא "בטוח לשימוש"? מהיום, כשתשמעו את המונח טבעי, כדאי שתתנו לנורה האדומה בראש להידלק ותשננו היטב: מה שפעיל ויעיל יכול להיות גם רעיל.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"לעיתים קרובות נעשה שימוש מסחרי במונח 'טבעי', אך אמירה זו עלולה להטעות", אומר פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, טוקסיקולוגיה ובריאות הציבור, קופ"ח מאוחדת ואוניברסיטת בר אילן. "שוק מוצרי הטבע רווי בתרופות, תחליפי תרופות, צמחים, מזונות ותכשירים הומאופתיים. באופן כללי, אין בעיה לצרוך מוצרים המיוצרים מחומרים טבעיים, אך חשוב להבין שאם קונים מוצר טבעי, הוא לא בהכרח חף מהשפעות שליליות על הגוף".

במאמר שפורסם לפני מספר שנים ע"י ד"ר שרגא אבינר ורופאים נוספים, מתוארת השפעת תכשיר הומאופתי פופולרי ממקור צמחי, לטיפול בהתקפי גזים בקרב תינוקות. לפי דיווחים שנמסרו מרופאים ישראלים, התגלו מקרים של תינוקות שהגיעו למרכז הרפואי בדרום הארץ לאחר שימוש בתכשיר, כשהם סובלים ממצוקה נשימתית שסיכנה את חייהם. "המקרים הללו המחישו את הטענה ש'מה שפעיל ויעיל יכול להיות רעיל'. ברור שאם יש לחומר מסוים השפעות פיזיולוגיות חיוביות על הגוף, הוא גם יכול לייצר השפעות מסוכנות, בתנאים מסוימים או בנטילת מנת יתר", אומר פרופ' אמיתי.

הדוגמה המובהקת והקיצונית ביותר אולי, היא השימוש בסמים כגון קוקאין, מורפיום ומריחואנה, שמקורם טבעי. כל אלה מופקים מצמחים, חלקם עברו עיבוד והפקה מסחרית. "זה לא סוד שהחומרים הללו עלולים להזיק, על אף העובדה שהם לכאורה 'טבעיים'.גם קפאין פשוט, המצוי בקפה שאתם שותים מידי יום עלול לגרום לעלייה בדופק, בלחץ הדם, לרעידות בגוף ואף להרעלה, אם הוא נצרך בצורה מוגזמת", מציין פרופ' אמיתי.

החומרים הטבעיים שעלולים לסכן את הבריאות שלכם

חלב עזים

"חלב עזים, שנחשב 'טבעי' ובריא יותר, יכול להיות מסוכן כשאינו מפוסטר, והוא עלול להכיל את חיידק הברוצלה (Brucella), שעלול לגרום למחלת חום הכרוכה בסיבוכים שונים לרבות דלקת קרום המוח", טוענת ד"ר אסתר מנחם, ביולוגית נטורופתית ומטפלת בדיקור וצמחים סיניים, רכזת תחום נטורופתיה ברשת המרפאות "כללית רפואה משלימה". "בנוסף, לרוב חלב מסוג זה מכיל גם מוצקי חלב פרה שעלולים להיות מסוכנים למי שאלרגי לחלבון שלו. לכן, תמיד כדאי לקרוא את רשימת הרכיבים על האריזה".

אגוז ברזיל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לא מומלץ לצרוך מעבר לשני אגוזים כאלה ביום|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

צמח הליקריץ (שוש קירח)

לדברי ד"ר מנחם, מדובר במרכיב טבעי שנמצא בפורמולות מדף סיניות רבות הנמכרות ללא מרשם בחנויות הטבע. בפורמולות מערביות הוא מומלץ להסדרת פעילות מערכת העיכול, אך בפועל הוא עלול לגרום לעלייה ברמות לחץ הדם ולכן עלול להיות מסוכן.

צמח מרפא שרביטן Ephedra

מומלץ בד"כ למטרות הרזייה או לטיפול בנשירת שיער, ומכיל את החומר הפעיל "אפדרין". בעבר נמכר בתוך תוספי תזונה שונים אך הורד מהמדפים בשל החשש מהעובדה שהוא עלול לגרום בין השאר להתקפי לב. "היום עדיין ניתן למצוא אותו בחלק מחנויות הטבע ולעיתים קיים גם בטיפות אף מסוימות. כשלוקחים אפדרין דרך הפה, הוא עלול לגרות את הלב ואת מערכת העצבים המרכזית ולגרום לדפיקות לב ולחרדה, נדודי שינה, כאב ראש וכאבים בחזה", טוענת ד"ר מנחם.

עוד ב-mako בריאות:
>> האם משטחי הגומי בגני השעשועים באמת מסרטנים?
>> די לגנוח: כללים בסיסיים בהתנהלות בחדר כושר
>> מרגישים נפוחים אחרי האוכל? לא תאמינו למה זה קורה

שמן מרווה

שמן מרווה מומלץ לטיפול בבעיות גיל המעבר אך עלול לגרום לתופעות הנגרמות מעודף אסטרוגן. "השמן הזה יכול לגרום לגידולים ברחם בשל העובדה שהוא מכיל 'פיטו-אסטרוגן': הדומה במבנהו לאסטרוגן נשי, שעלול להטעות את קולטני האסטרוגן בגוף ולגרום לגידולים", טוענת ד"ר מנחם.

אפרסמון

"אפרסמון, כל הפרי אגב, עלול לגרום לסתימת מעיים בשל הסיבים שבו, ולעיתים גורם לניתוחי חירום שמהם ניתן היה להימנע בקלות אם לא היה נצרך יתר על המידה. יש אנשים מסוימים שגם אפרסמון אחד יכול לעשות להם את זה", אומרת ד"ר מנחם.

צמח הג'ינסנג

לדברי ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא מומחה לרפואת משפחה ולרפואה טבעית, מדובר בצמח מחזק וממריץ שמומלץ פעמים רבות על מנת לשפר אנרגיה חיונית, עמידות חיסונית, שיפור מצב רוח וגם לעורר את כח הגברא. עם זאת, הוא עלול להעלות לחץ דם בייחד בקרב אלה שכבר סובלים מזה וכן לתרום לאינסומניה (נדודי שינה), במיוחד אם ניטל סמוך לשינה ולאלה הנוטים לנדודי שינה ממילא.

אפרסמון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עלול לגרום לסתימת מעיים בשל הסיבים שבו. אפרסמון|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ויטמין B6

"גם ויטמין B6  שנצרך לטובת טיפול בדיכאון, בהפרעות קשב ולתמיכה במערכת העצבים,  לפעמים ניתן בתוסף משולב עם מגנזיום המשפר את ספיגתו, אך עלול להוביל למצב של 'נוירופתיה': נזק למערכת העצבים הפריפרית, ולפגיעה בקאורדינציה", מציין ד"ר ויינפאס.

אגוזים ושקדים

לדברי ד"ר ויינפאס, אגוזי ברזיל, למשל, שנחשבים לבריאים ומכילים שומן בלתי רווי שאינו מעלה כולסטרול, מקור טוב לוויטמין E  ועשירים בסלניום (נוגד חמצון חזק), בכמות מוגברת עלולים להיות מסוכנים מחשש להרעלת סלניום, הכרוכה בהפרעות עיכול, נשירת שיער, כתמים לבנים בציפורניים והפרעות בתפקוד מערכת העצבים. לכן, לא מומלץ לצרוך מעבר לשני אגוזים כאלה ביום. כך גם שקדי בר, שנחשבים למקור מצוין לוויטמינים ומינרליים, אך יכולים להתפרק בגוף ולייצר רעל ציאניד שעלול לגרום לחנק תאי. חשוב להדגיש שהבעיה קיימת בשקדים מרים בלבד.

כל מה שלא כדאי לכם לשלב עם תרופות

לטיפול בצמחי מרפא פרופיל בטיחותי גבוה משל תרופה, אבל גם כשמדובר בתרופה טבעית יש לנקוט במשנה זהירות. "צריך לבדוק שאין התוויית נגד למצב הרפואי שבו נתון האדם ובמיוחד לבדוק אינטראקציות עם תרופות  ולהתייעץ עם רופא  לגבי התוספים אותם נוטלים. חלק מצמחי המרפא עלולים להיות מסוכנים ולעכב פעילות של תרופה קבועה החשובה לבריאותו של המטופל, חלקן מסוכנות בגלל יכולתן להגביר יתר על המידה את פעילות התרופה", אומר ד"ר ויינפאס. "בנוסף, תוספים וצמחים רבים הם גם מדללי דם והצירוף שלהם עם תרופות מדללות דם במינונים מסוימים, עלול להיות מסוכן. כך תוסף שום מרוכז למשל, שידוע כמסייע בהורדת לחץ דם, יכול לגרום לעודף דילול כשהוא נצרך במקביל לתרופה שפעילותה דומה".

דוגמה נוספת לכך היא ה"גינקולבילובה" – צמח הידוע כמסייע לריכוז לזיכרון ולסיוע בהאטת דמנציה, אשר אסור לשימוש בשילוב עם תרופות מדללות דם. "לא פעם אני נתקל במטופלים שרכשו אותו על דעת עצמם מבלי לדעת שהשילוב שלו עם מדללי דם אחרים עלול להיות מסוכן ולגרום לתופעות מסוכנות כגון דימום מוחי", מזהיר ד"ר ויינפאס.

גם מי שנוטל תוסף ברזל טבעי בגלל אנמיה, צריך לקחת בחשבון שעודף ממנו עלול להיות רעיל ולגרום לתהליכי חמצון לא רצויים בגוף. לכן אין ליטול אותו ללא צורך וללא הוראת רופא.

ואם זה לא מספיק: "גם מיץ אשכוליות, שנחשב כשיא הבריאות, בעת שילובו עם סטטינים - תרופות קלאסיות להורדת כולסטרול כמו למשל תרופת ה'סימבסטטין' - עלול להיות מסוכן כי הוא מעכב אנזים המפרק התרופה, מה שמעלה את ריכוז התרופה בדם ועלול להגדיל את תופעות הלוואי שלה", טוען ד"ר ויינפאס.

>>  מה נתקע בתוך הגוף שלנו לכל החיים?