תרגיל מחשבתי: אם הייתם אחראים על התקציב ביישוב שלכם – מה הדברים שהייתם מקציבים עבורם כסף לבני הגיל השלישי?

תוחלת החיים בארץ עולה בהתמדה, ועומדת כיום על 82 בממוצע. אבל בעוד שתקציב הערים כולל שלל סעיפים מעשירים שנוגעים לתרבות, חינוך, ספורט ועוד, אף תקציב עירוני לא כולל בתוכו סעיפים לבני גיל השלישי שאינם קשורים לבריאות או רווחה. במצב הזה קשישים רבים לא מוצאים סיבה לצאת מהבית ואיכות החיים שלהם נפגעת – בייחוד לאור העובדה שכ-23 אחוז מהקשישים גרים בגפם, כפי שמראים נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

באגף לפריפריה חברתית במשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל החליטו לשנות את המצב ויזמו את תכנית "תור הזהב", שמזמינה קשישים לקבל כלים להקים קהילות עבור עצמם במקומות המגורים שלהם, ולהוביל פעילויות מעשירות שמתאימות להם. במסגרת ההתכנית, רכזים ששייכים בעצמם לגיל השלישי עוברים הכשרה מיוחדת, שמקנה להם ידע וכלים בדגש על מנהיגות, תרבות והיסטוריה מקומית, ואחריו יוצאים לדרך בליווי ארגון "תרבות לישראל" של ההסתדרות הציונית העולמית, ויוזמים שלל פעילויות שמתאימות לגיל השלישי: סיורים, מפגשי אמן, הרצאות בתחומים מגוונים, סדנאות ועוד. עד היום לקחו חלק בפרויקט כשלושים רכזים, שכבר פועלים באזור המגורים שלהם.

"אני לא אחת שיושבת במקום"

לבנה אטאס, בת 74 מבית שמש, משמשת כשגרירת תכנית תור הזהב בעיר. אטאס, אשת חינוך בעברה, שהגיעה לעיר כחלק מלימודי ההוראה שלה, הובילה במרוצת השנים פרויקטים שונים בתחום חינוך, ניהלה את המחלקה לנוער וספורט, פעלה להקמת מערך חינוך משלים בעיר ועוד. "אני לא אחת שיושבת במקום", היא אומרת. עוד לפני שהשתתפה בתכנית, אטאס כבר עבדה בהתנדבות עם גימלאים במתנ"ס, אבל מסתבר שגם  הפיתרון הכל כך טבעי לצורך פעילויות פנאי ועשרה בכל זאת נתקל בקשיים. "לפני הקורס כל פעילות הייתה כרוכה בתשלומים של המון כסף והצריכה מאמץ גדול מאוד לגייס ולהביא אנשים שיקחו בה חלק", היא מספרת.

סיור במסגרת תור הזהב (צילום: תור הזהב)
סיור במסגרת תור הזהב|צילום: תור הזהב

עם חניכת הפרויקט, היה טבעי שלבנה תיקח בו חלק, ובחודש יוני האחרון היא השתתפה בקורס ולמדה לארגן פעילויות לאוכלוסייה מבוגרת, להוביל אירועים ותהליכים בעיר. מאז סיום הקורס הובילה לבנה טיולים מאורגנים לגמלאים וכיום היא פועלת לקיום סדנת צחוק לקהילה. "עכשיו אני מצליחה להגיע לכל השכבות באוכלוסייה בחצי החילוני של בית שמש – עולים מצרפת, אתיופים, גננות ומורות גימלאיות ועוד הרבה גימלאים שלפני כן לא השתייכו לשום קבוצה, ועכשיו מגיעים למתנ"ס לפעילויות שונות שאני מארגנת, וגם יוצאים יחד לטיולים. הגעתי לכ-650 איש בסך הכל".

ברמה האישית, לבנה מתארת את הקורס כלא פחות ממדהים, גם עבור מישהי כמוהה שהגיעה אליו עם המון רקע בחינוך. "זה הוציא אותי מהבית להרצאות, הפגיש אותי עם אנשים נהדרים והכי חשוב – חידש לי ועניין אותי, ובעיקר נתן לי מוטיבציה לעשות יותר למען הגמלאים בעיר", היא אומרת, ויש גם חותם אישי שהיא מקפידה להשאיר. "אני משתדלת מאוד לערבב בפעילויות בין הקבוצות השונות באוכולוסייה. אני משלבת בין הקבוצות באוטובוסים, ותוך כדי הפעילות נוצרים קשרים וחיבורים בין עולמות", היא מסבירה. "יש כיתה של גמלאים עולים חדשים שאותם אני מלמדת עברית. גייסתי קבוצה של קשישים מהעדה האתיופית, וצירפנו אותם לפעילות, ובסוף הצלחתי להוציא אותם לטיול בין דורי יחד עם הנכדים".

יוסוף ג'מיל ברהום מהכפר עין ראפה שבמטה יהודה, חבר במועצת היישוב שאחראי על קידום נושאי רווחה ותרבות, הוא שגריר פרויקט "תור הזהב" בכפר שלו. לפני כשנה נפתח ביישוב מרכז לקשיש, והוצע ליוסוף להצטרף לפרויקט. "הזמינו אותי עם עוד כמה נציגי ישובים ערביים לקורס", מספר יוסוף, "למדנו על ההיסטוריה של מדינת ישראל ואיפה אפשר לטייל ולסייר, הכרנו ראשי ערים וכפרים ואנשים פעילים בכל הארץ. מאז אנחנו מתייעצים ומשתפים אחד את השני ברעיונות ובפעילויות".

מאז הקורס הספיק יוסוף להוביל שני טיולים לאוכלוסיית הגיל השלישי ביישוב. "בעין ראפה יש כיום כשלושים קשישים בגילאי 67-85, ורובם במצב בריאותי לא רע", מספר יוסוף, "האנשים האלה היו כאילו כלואים, ופתאום מציעים להם אפשרויות לצאת ולחזור להרגיש חיים. נכנסה לאנשים האלה שמחה, הם יותר בריאים, אחרי טיול אחד הם מושפעים מהאנרגיות כמה שבועות. לא מפסיקים לדבר איתי על הדבר הבא. זה פשוט מדהים, אני לא יכול לתאר את השמחה של האנשים".

"שבעים שנה שלא היה כאן דבר כזה", יוסוף מוסיף, "זו פעם ראשונה שיש תקצוב ממשרד ממשלתי שמתייחס לקשישים הערביים ועושה בשבילם משהו. אין לי מספיק מילים לא בעברית ולא בערבית כדי להודות על התכנית הזו".

גם השר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, הרב אריה מכלוף דרעי, בירך על הפרויקט: "אני שמח שהמשרד בראשותי מוביל את הפרויקט החשוב הזה למען הגיל השלישי", אמר, "אני רואה בזאת פעילות מבורכת שממנפת ומחזקת את החברה ומכבדת את בני הגיל השלישי ונותנת במה לצמיחתה של מנהיגות מקומית. נמשיך להוביל פרויקטים בתחומים שונים בפריפריה החברתית, בנגב ובגליל במטרה ליצור חיי תרבות ופנאי עשירים לכלל הגילאים".