על פניו, למצוא תיבת אוצר נשמע כמו עניין די חיובי. אבל אם תזכירו את המונח הזה לגיימרים כנראה שיתחיל לצאת להם עשן מהאוזניים. בשבועות האחרונים "תיבות האוצר" הצליחו להרגיז לא מעט שחקנים ולגרום להם להישבע שהם הולכים להחרים את המשחקים הגדולים ביותר של השנה, לפחות עד שהיצרניות שלהן יכריזו שהן מוותרות על האוצרות האלה. לא עניין של מה בכך כשמדובר בגיימרים שרופים.

תיבות האוצר הנ"ל הן קופסאות וירטואליות שכוללות פריטים ראנדומליים שיכולים לסייע לשחקן להתקדם במשחק. כך לדוגמה, אם גיימר רוצה להשיג לעצמו חרב חדשה כדי שיוכל לחסל איתה את גדודי האורקים במשחק Shadow of War, הוא יוכל לעשות זאת דרך ה"שוק" של המשחק, שמציע לו לרכוש תיבות אוצר (אפשר בכסף אמיתי, אפשר גם בזהב שהדמות שלכם תאסוף במהלך המשחק). חלק מתיבות האוצר האלה כוללות גם חרבות. אחרות כוללות פריטים אחרים. 

Shadow of War (יח``צ: יחסי ציבור, צילום מסך)
Shadow of War: נראה אתכם משיגים את החרב שרציתם בנסיון הראשון|יח``צ: יחסי ציבור, צילום מסך

הבעיה: בגלל שלא יודעים מראש מה יש בכל תיבה, אפשר להוציא הרבה כסף על עשרות כאלה עד שהגיימר התאורטי שלנו ימצא את החרב הנחשקת.

וזו לא הבעיה היחידה.

לשלם כדי לנצח?

את המקורות של שיטת תיבות האוצר אפשר למצוא במשחקים סלולריים. שם מדובר בפרקטיקה מקובלת, בעיקר במשחקים שניתנים להורדה בחינם. ב-Clash Royale למשל תיבות האוצר הן חלק בלתי נפרד מהמשחק, וכך גם בהרבה משחקים נוספים.

הבעיה היא שבניגוד לקלאש רויאל, שהוא משחק חינמי, הפרקטיקה התחילה להגיעה לאחרונה גם למשחקים שנמכרים במחיר מלא לקונסולות המשחק או למחשב האישי. מפתחות המשחקים אינן מסתפקות ב-60 הדולרים שעולה משחק הבסיס - ומנסות לשכנע את הגיימרים להמשיך ולהוציא כסף כדי לשפר את הדמויות שלהם.

אבל למה בעצם זו נחשבת לבעיה? אם גיימר מסויים מחליט שיש לו יותר כסף פנוי מזמן פנוי, ומעוניין לשלם על תיבות אוצר כדי לשפר את דמותו, למה שזה יפריע למישהו? ובכן - זו בהחלט בעיה אם הגיימר המסויים הזה יכול לעשות את זה במשחקים תחרותיים, וכך להשיג יתרון על פני שחקנים שבחרו לא לשלם.

בימים האחרונים צצו טענות רבות נגד המשחק Star Wars: Battlefront II, שצפוי לצאת בשבועות הקרובים. רוב המשחק מתמקד במצב המשחק התחרותי, ובמהלך בדיקות הבטא כמה שחקנים שמו לב שניתן בקלות לשדרג את הדמות שלהם תמורת כמה דולרים. מי שישים כסף יקבל תיבות אוצר שיכללו חיזוקים רבים לדמות שלו, וכך יגביר את סיכוייו לנצח.

Forza Motorsport 7 (יח``צ: יחסי ציבור, צילום מסך)
Forza Motorsport 7 - תיבות האוצר הגיעו גם למשחקי מירוצים|יח``צ: יחסי ציבור, צילום מסך

הגיימרים מתלוננים שזו גישה לא ספורטיבית, שאינה תואמת משחק תחרותי. בתגובה, רבים מהם מאיימים להחרים את Battlefront החדש, לפחות עד שמפיצת המשחק EA תחזור בה מתיבות האוצר האלה.

מלחמת הכוכבים לא לבד

גם ב-Shadow of War, כאמור, אפשר לקנות שדרוגים תמורת כסף (אם כי שם זה פחות קריטי כי מדובר במשחק לשחקן יחיד בלבד). גם במשחק המירוצים Forza Motorsport 7 אפשר לשלם כסף אמיתי כדי להרוויח יותר כסף וירטואלי במשחק, ואז להשתמש בו כדי לרכוש מכוניות חדשות. וגם ב-Assassin's Creed: Origins שיגיע בקרוב צפויות להיות תיבות אוצר. בקיצור - כמעט בכל אחד מהמשחקים הגדולים של סתיו 2017 תיבות האוצר האלה מצאו דרך להשתחל פנימה.

גיימרים רבים מרגישים שיצרניות המשחקים מתייחסות אליהם כפרות חולבות, ולא מוכנים לשלם דולר יותר מתג המחיר הראשוני של המשחק. אחרים מנסים להסתכל על המצב גם דרך העיניים של המפתחים: עלויות פיתוח המשחקים עולות כל הזמן, והמחיר הסטנדרטי של 60$ כבר לא בהכרח מספיק כדי להחזיר את ההשקעה על משחק גדול ומושקע. המפתחות מחפשות דרכים חדשות להמשיך ולהיות רווחיות - תיבות האוצר הן ניסיון כזה. אם הן לא היו - המפתחות פשוט היו נסגרות.

Star Wars Battlefront 2 (יח``צ: יחסי ציבור, צילום מסך)
Star Wars: Battlefront 2 - מעצבן את הגיימרים עוד לפני שיצא|יח``צ: יחסי ציבור, צילום מסך

בינתיים, ברוב המקרים תיבות האוצר לא משפיעות על המשחק עצמו ברמה בה חייבים לשלם כדי לנצח. במרבית המשחקים הן מוגבלות לפריטים קוסמטיים ("שלמו כדי להלביש את הדמות שלכם בבגד המשגע הזה!). אחרים מאפשרים לפתוח כלי נשק מתקדמים יותר בשלב מוקדם כדי להוריד את רמת הקושי הכללית של המשחק, אך מגבילים זאת רק למשחקים לשחקן יחיד כך שזה לא ישפיע על הקהילה התחרותית. Battlegrounds II, בינתיים, הוא יוצא דופן. 

זעקת הגיימרים, כפי שנשמעת בימים האחרונים בקהילות האינטרנטיות, בהחלט בולטת. אם הם גם יתרגמו אותה למעשים, ויסרבו להוציא כסף על תיבות האוצר הנ"ל, יש סיכוי שהטרנד הזה ייעלם, או לכל הפחות ידעך.
אם, מאידך, הרוב הדומם יקנה את קופסאות האוצר ויעשיר את קופות מפתחי המשחקים - יש מצב שתיבות האוצר כאן כדי להשאר.