אוכל
לריסה סלפיאן אשד (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako)
לריסה סלפיאן אשד מרגישה קצת יותר משוחררת אחרי "מאסטר שף"
|
צילום: אבישי פינקלשטיין, mako

"זה מביך להיות מודחת בשלב כזה מוקדם"

ל"מאסטר שף" היא נרשמה בזכות הילדים שהפתיעו, אבל תסמכו עליה שגם להרפתקאה הזאת לריסה סלפיאן אשד הגיעה מוכנה מראש. ואז הגיעה משימת ההדחה שהוכיחה שלפעמים צריך גם לדעת להתגמש. על כוס קפה ועוגה במטבח האישי שלה, היא סיפרה לעדי אחרק על הביקורת שהצליחה לפגוע בה

עדי אחרק | mako | פורסם 22:30 06.01.18 

שנה גודל אות

לריסה סלפיאן אשד היא בחורה פרפקציוניסטית. אם במקרה פספסתי את זה במהלך הצפייה ב"מאסטר שף", כשהיא פתחה לי את דלת הבית באשקלון הבנתי מיד שהפתעות לא יהיו כאן. הספיק לי מבט חטוף לעבר המטבח כדי לראות מגש ירקות שכבר מוכן לדגמן מול המצלמה, וקערת עגבניות שהונחו כאילו בטבעיות בפינת האוכל. אבל אל תתנו לזה להטעות אתכם, לריסה אולי מתכוננת להכל מראש אבל ההדחה מ"מאסטר שף" בהחלט הצליחה להפתיע אותה.

כמי שעובדת במשך שנים בעולם האקדמי, ההשתתפות בתכנית ריאליטי היא צעד בלתי צפוי עבורה, שהתרחש בעיקר בזכות הילדים. "מכירה את זה שאת יושבת על הספה ומגרד לך לעשות את זה?", היא מסבירה לי איך התשוקה להשתתף בתכנית בישול נדחתה על הסף כשהילדים היו קטנים. כשגדלו, הם אלה שרשמו אותה לתכנית בדרך להגשים חלום.

>>בואו להציץ לשאר המטבחים של המודחים

לריסה סלפיאן אשד (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako)
אל תצפו למצוא אצלה אוכל רוסי מסורתי
|
צילום: אבישי פינקלשטיין, mako

מהרגע שקיבלה את הטלפון שבישר על כניסתה לתכנית, לריסה הזיזה את השניצלים הצידה והפכה את המטבח המשפחתי למעבדה. "שלחתי את בעלי לקנות כל מיני תבלינים מיוחדים והמוכר שאל אם יש לו אישה מרוקאית", היא מתגלגלת מצחוק. "האוכל שאני מבשלת הוא שונה לגמרי מזה שגדלתי עליו", היא מדגישה בפניי שאוכל מסורתי כנראה לא נמצא במטבח שלה, "לפעמים אני מבשלת בבית אוכל מהמטבח הרוסי רק כדי לשמור על המסורת בשביל הילדים".

לריסה סלפיאן אשד (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako)
"הפכתי את המטבח המשפחתי למעבדה"
|
צילום: אבישי פינקלשטיין, mako

איך זה שהודחת כל כך מהר?
"כשהגעתי לתכנית הייתי במצב של התרגשות מהתחרות. יש כל כך הרבה דברים לא צפויים ואני האנטיתזה לזה, אני פרפקציוניסטית שאוהבת להתכונן ולתכנן הכל מראש. ב'מאסטר שף' אין את זה. כשהביאו לנו את המתכונים של השפים חשבתי לעצמי 'מי אני שאשנה אותם?', לא אלתרתי וזאת הייתה הטעות. התחלתי לעבוד מדויק, קראתי כל אות ופשוט לא הספיק לי הזמן".

>>פספסתם? צפו בכל הפרקים של "מאסטר שף"

מרגישה קצת תחושת פספוס?
"מאוד, זה ביאס אותי. מביך להיות מודחת בשלב כזה, אבל אני חושבת שכנראה לא התאמצתי מספיק. ברגע של ההדחה אולי לא הראיתי את זה, כי אני לא אדם שמראה או בוכה מסרטים. אני לא אדם קר, אבל לא לוקחת דברים קרוב מדי. זאת החמצה מאוד גדולה בשבילי כי הגעתי ל'מאסטר שף' כדי לבדוק את הגבולות שלי, ולראות אם אני מסוגלת להשתחרר מהפרפקציוניסטיות והלחץ להיות מוכנה מראש לכל דבר". 

לריסה סלפיאן אשד (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako)
יש לנו תחושה שאייל הוא השופט המועדף עליה
|
צילום: אבישי פינקלשטיין, mako

לריסה סלפיאן אשד (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako)
"למדתי להיות פחות נוקשה"
|
צילום: אבישי פינקלשטיין, mako

את חושבת שההדחה שלך הייתה מוצדקת?
"לחלוטין. תוך כדי המשימה כבר ראיתי איך שאר החברים שלי מתקדמים, ושהם לא נעולים על מתכון אחד. הם הכינו בצק אחד לכל המנות, אבל אני הלכתי בדיוק לפי הסדר שהיה כתוב והכנתי לכל מנה את הבצק שלו. הרצון להיות מדויקת ולעשות בדיוק מה שמבקשים ממני הרס לי את התחרות. אבל האם נשלחתי בצדק למשימת ההדחה עצמה? לא בטוח. ככה אני מרגישה".

ואם היו נותנים לך עכשיו הזדמנות שנייה?
"ברור שעכשיו הייתי עושה את זה פשוט לפי התחושה שלי, ואני לא אבזבז שעה וחצי על הבצק. אחרי ההדחה למדתי להסתכל על עצמי ביחס למציאות שבה אני נמצאת. להיות פחות נוקשה, יותר פתוחה ויותר זורמת. בסך הכל החוויה ב'מאסטר שף' נתנה לי ביטחון עצום, השופטים אהבו את כל המנות שהכנתי עד משימת ההדחה. כשאייל שני אומר 'העולם מפסיד כשהוא לא טועם את הלביבה שלך', או כשחיים מחמיא לי במסדרון על מנה שהכנתי הופך אותי ליותר זורמת במטבח. הבישול עכשיו מגיע אצלי יותר מהלב מאשר מהראש".

>>בואו להיות חברים בעמוד הפייסבוק של "מאסטר שף"

הייתה ביקורת מהשופטים שכן הצליחה לפגוע בביטחון הזה?
"הביקורת היחידה שקצת הפריעה לי הגיעה במשימת קופסת ההפתעה, שגם בסוף שלחה אותי למשימת ההדחה. הגשתי את הפולנטה בצלחת מאוד גדולה, כי יש לי זיכרונות מטיול שעשינו בכפר באיטליה שם הגישו לנו פולנטה על קרש ענק ולא בצנצנת קטנה כמו בארץ. חיים ואייל מאוד אהבו את המנה, ולאהרוני היה חסר משהו קריספי, למרות שאני לא מבינה איך זה יכול להשתלב עם פולנטה. אבל התגובה של מיכל הפריעה לי, כי היא העירה על הצורה שהגשתי את המנה וטענה שפולנטה זה משהו שצריך להיות מדוד. לא הפריע לי שהיא לא אהבה את הטעם, אבל היא מחקה אותי בהגשה הזאת וכמובן שאז גם מאוד לא היה לה טעים". 

לריסה סלפיאן אשד (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako)
"הבישול עכשיו מגיע אצלי יותר מהלב מאשר מהראש"
|
צילום: אבישי פינקלשטיין, mako

"יש בי איפוק אבל כשראיתי את האודישן שלי בכיתי"

כשמדברים עם לריסה אפשר להרגיש שאוכל בשבילה הוא לא סתם עוד תחביב, ונראה שההשתתפות ב"מאסטר שף" עשתה לה חשק של עוד. במהלך הצילומים היא אפילו מתעקשת לגנוב כמה דקות עם הצלם שלנו כדי לקבל טיפים לצילום מנות. בכל זאת, יש חשבון אינסטגרם לתחזק בשביל להגיע רחוק יותר: "אם מישהו יציע לי תכנית בישול זה יהיה אדיר בעיניי. גם לכתוב טור אוכל יהיה התגשמות חלום בעיניי".

הרשית לעצמך בשלב כלשהו לחלום על מקום בגמר?
"אני מאוד ריאלית וראיתי מי האנשים שהיו סביבי. חלקם מאוד חזקים במטבח עם ידע מדהים, כאלה שטיילו בכל מיני מקומות בעולם. אנשים ישבו עם מחברות ושיננו כל מיני מתכונים. ידעתי שכשאני אגיע ל'מאסטר שף' יהיו גם אנשים מכל מיני תרבויות ומטבחים חדשים שאוכל להכיר וזה ריגש אותי. בארץ מאוד אוהבים את הבישול המרוקאי ולי אין את זה, הרגשתי שהמתמודדים סביבי מגיעים עם היסטוריה משפחתית במטבח. קיוויתי להגיע למקום הרבה יותר מתקדם, הייתה בי תקווה להגיע לגמר אבל נשארתי ריאלית".

לריסה סלפיאן אשד (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako)
"פתאום ראיתי את עצמי כבן אדם אחר"
|
צילום: אבישי פינקלשטיין, mako

איזה תגובות את מקבלת מהסביבה? בטח החברים מהאקדמיה הופתעו לראות אותך בטלוויזיה
"הרבה זמן לא סיפרתי לאף אחד שאני הולכת לתכנית. אמנם זה אוכל אבל זה עדיין ריאליטי וקצת חששתי מהחיבור שלי לטלוויזיה והמצלמות. מי שכן ידע מאוד תמכו בי, כל פעם שהרגשתי שאני הולכת להיות מודחת מהתכנית הילדים עודדו אותי בבית. זאת הייתה חוויה מהממת, קיבלתי אינספור הודעות מקולגות מכל העולם. התקשרו אליי אנשי אקדמיה וחוקרים מבוסטון וניו יורק, סיפרו לי שבאוניברסיטאות בניו זילנד יושבים וצופים ב'מאסטר שף' בזכותי".

נשמע שהשתתפות בתכנית הצליחה לשחרר בך משהו, את גאה בתהליך שעברת?
"זה אולי יישמע שוויצרי לחלוטין אבל כשראיתי את האודישן שלי התרגשתי ברמות מטורפות, פתאום ראיתי את עצמי כבן אדם אחר. התרגשתי מהעובדה שהצלחתי להיכנס לנבחרת מתוך אלפי אנשים שהגיעו לאודישנים. כשצפיתי לבד באודישן הראשון שלי יצאו לי ממש דמעות, וזה לא קורה בדרך כלל כי יש בי איפוק".

_OBJ

למי מהשופטים הכי התחברת?
"כשראיתי את אהרוני בפעם הראשונה זה היה בשבילי כמו לראות את לנין. הרגשתי שאני פוגשת דמות היסטורית, שעיצבה את תרבות האוכל הישראלי. אבל בשורה התחתונה דווקא הכי התחברתי לאייל, הוא גאון מטורף ומבחינתי הוא מדבר שירה. לאייל יש דמיון פרוע, הוא ההפך ממני ובגלל זה כל כך התחברתי אליו".

מה הדבר הכי חשוב במטבח בעינייך?
מלח

את מי היית שמחה לארח אצלך?
"גולדה מאיר. כשעלינו לארץ גיליתי שהיא קרובת משפחה שלי".

>> לעמוד המתמודד המלא של לריסה סלפיאן אשד

"מאסטר שף" משודרת בקשת, ערוץ 12