אוכל
צילום׃ עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

מאפה שזיפים דרומי (סונקר)

קינוח צנוע של פירות מבעבעים ושכבה זהובה מעל, שלא מצריך שום מכשור מיוחד ואפילו לא לישה. את הבצק יוצקים מעל הפירות המבושלים ושולחים לתנור לתענוג מהדרום החם של ארצות הברית

עידית נרקיס כ"ץ | mako אוכל | פורסם 22/07/14 
  • זמן עבודהעד חצי שעה
  • זמן הכנהשעה ורבע
  • רמת קושיכל אחד יכול
  • כשרות כשר חלבי
Rating: 4 15 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

אני קצת מתביישת להגיד שאני אוהבת אוכל אמריקני, אבל זה בעיקר בגלל הדימוי הבעייתי שיש לאוכל כזה ולאנשים שאוכלים אותו (ושוקלים בהתאם). אמריקנה אמיתית היא מעבר להמבורגר, צ'יפס, הר של פנקייקס עם חמאה ואוכל מהיר ומתועש. היא גם אוכל עונתי שמשתמש באסיף ויבול לפני תקופות השנה, היא אוכל מסורתי שמבושל באותה הדרך כבר דורות ומנות שמתקשרות לאזורים ספציפיים ומדינות – אפילו לעיירות בודדות.


וכזה הוא מאפה השזיפים הזה. קוראים לו סונקר או זונקר (sonker), והוא גרסה מאוד מקומית לקובלר, שהוא בכלל גרסה לפאי (יחד עם הקראמבל, הקריספ, הגראנט והסלאמפ), שמגיעה מהעיירה הקטנה מאונט איירי שבצפון קרוליינה, ארצות הברית. היתרון במתכון הצנוע הזה שלא צריך להתעסק בשבילו עם סוגי בצק פריך (או בכלל, מכשור מיוחד) – כי את הבצק פשוט יוצקים על הפירות. בעלי קורא לו סאות'רן קומפוט ולדעתי אין שם שמסמל את הקינוח הזה יותר ממנו.


את המתכון קיבלתי ישירות מהמקור בנורת' איירי והוא מככב גם בכתבה גדולה בניו יורק טיימס מלפני שנה. עיבדתי אותו קצת כדי שיהיה יותר קל לשימוש, אבל הוא מאוד קרוב למקור. כמו כן, פרנסי העיירה מאונט איירי מבקשים למסור לקהל הישראלי שבספטמבר הם מתחילים מסלול סונקר שיעבור בין כל הדיינרים בעיירה שיגישו את הגרסאות שלהם לקינוח עם פירות שונים. נתראה שם?

מרכיבים :

800-1000 גרם שזיפים (תלוי בגודל הכלי)

כפית תמצית וניל

כוס סוכר

כוס מים

100 גרם חמאה

כוס ועוד 2 כפות קמח

כפית אבקת אפייה

כוס חלב

1/2 כפית מלח

אופן ההכנה:

1 מגלענים את השזיפים וחותכים אותם לרבעים או לפרוסות. מעבירים אותם לסיר ומוסיפים להם וניל, 1/4 כוס סוכר (אפשר גם פחות, תלוי במתיקות הפירות) וכוס מים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ונותנים לפירות לבעבע כ-5 דקות.

2 בינתיים, מחממים תנור לחום של 180 מעלות. מניחים 70 גרם חמאה בתבנית פיירקס בינונית (מלבנית או אובלית) ומכניסים לתנור. מוציאים כשהחמאה נמסה כולה.

3 מניחים מסננת מעל קערה, שופכים את תכולת הסיר עם הפירות מעל המסננת ומפרידים את השזיפים מהנוזל. מודדים כוס מהנוזל ושמים בצד ואת השזיפים מחזירים לסיר (עם אש מכובה).

4 מניחים בסיר קטן את 30 גרם החמאה הנותרים. כשהחמאה נמסה מוסיפים אליה 2 כפות קמח ומערבבים היטב (הכי קל בכף עץ). אחרי שהקמח נטמע בחמאה, ממשיכים לערבב עוד כדקה ומוסיפים חצי כוס מהנוזלים של השזיפים ששמרנו בצד. מערבבים עם מטרפה עד שמתקבלת תערובת חלקה. מוסיפים את חצי הכוס השנייה של נוזל השזיפים ומערבבים שוב עם מטרפה. יוצקים את התערובת אל השזיפים שבסיר, ומערבבים.

5 מערבבים בקערה חלב, כוס קמח, אבקת אפייה, מלח ו-3/4 כוס הסוכר הנותרת עד שמתקבלת תערובת אחידה ודלילה מאוד.

6 מעבירים את השזיפים עם הרוטב אל התבנית עם החמאה המומסת. יוצקים עם מצקת את הבלילה על הפירות ומנסים לפזר אותה באופן אחיד. יהיו לכם חורים, וזה בסדר.

7 אופים 35-40 דקות בחום של 180 מעלות, עד שהחלק העליון משחים והפירות מבעבעים. מגישים חם ומיד.

כמה הערות חשובות:* אפשר להחליף את השזיפים בכל פרי שאוהבים ושנמצא בעונה – דובדבנים, משמשים, תותים, אפרסקים, פירות יער, אפרסמונים וכו'. בצפון קרוליינה אפילו מכינים את הסונקר עם בטטות.* לא חייבים להשתמש בקילו פירות, מספיקים גם 800 גרם וגם גודל הכלי בו אתם משתמשים משפיע.* כמות הסוכר שבמתכון היא בגדר המלצה בלבד ותלויה במתיקות או בחמיצות של הפירות.* גם כמות החמאה אותה ממיסים בכלי היא בגדר המלצה, אבל קחו בחשבון שהיא חלק חשוב מהטעם, ו-100 גרם חמאה על כל הכלי הזה נראית לו כמו כמות הגיונית.* אם נשארים לכם נוזלים מהשזיפים שלא השתמשתם בהם, אפשר לשמור אותם במקרר בצנצנת ולהשתמש בהם כסירופ מתוק.

>> בשבוע שעבר הכנו גספאצ'ו מרענן
>> לחמניות במילוי טונה וגבינה שייסגרו לכם את הפינה