הדבר הראשון שאני עושה כשאני אוכלת קרמבו הוא לבדוק אם יש בו סדקים. אחר כך אני מפרידה. ביס קטן בעוגייה. אם היא טרייה היא נעלמת בן רגע. אם לא - היא תימסר לנבחר, הוא פחות בררן בעוגיות שלו. עכשיו השוקולד - קילוף זהיר סביב-סביב בשיניים אבל כך שתישאר פיסת שוקולד קטנה לאחוז בה. ורק בסוף הקצף. בביסים קטנים, אט אט. כך נראה טקס הקרמבו הפרטי שלי.

קרמבו - ביסקוויט (צילום: אסתי רותם, דרך האוכל)
הביסקוויט של הקרמבו. הכי ישראלי שיש|צילום: אסתי רותם, דרך האוכל

רובכם בוודאי מתרעמים ומוחים בתוקף: קודם הקצף, אחר כך העוגייה, בלי השוקולד, הכל ביחד או אפילו בכפית. לכל ישראלי יש טקס קרמבו פרטי משלו. במהלך התחקיר שערכתי עבור כתבה זו נדהמתי לגלות עד כמה הנושא טעון, גועש ומלא יצרים. אם חשבתם שהשאלה "בדוך או בסיבוב" יכולה לעורר סערה סביב השולחן המשפחתי, נסו לשאול "איך אתם אוכלים את הקרמבו שלכם?".

סוגיית "מה קודם" היא רק קצה הקרחון. אחותי אוכלת את הקרמבו מחומם במיקרו (!). עוד שיטה היא למעוך את הקרמבו והעוגייה ולאכול אותם יחד בכפית. אנשי (ובעיקר ילדי) רחובות - עיר המדע ובירת הקרמבו של ישראל - אוכלים, לא תאמינו, קרמבו בפיתה. מתברר שזוהי גרסת הפיתה עם שוקולד למריחה של תושבי רחובות.

איך קרמבו נולד?

הקרמבו, שבעיני רבים הוא חלק בלתי נפרד מהישראליות, נולד בכלל בדנמרק והוא כבר בן יותר מ-200 שנים. שני קונדיטורים, מדנמרק ומגרמניה, הביאו אותו לארץ.

בתחילת שנות החמישים התחילה חברת הגלידות פלדמן לשווק קרמבו תחת שם המותג "כושי". בהמשך, מסיבות מובנות, שונה השם ל"מנבו". תהליך דומה עברו קרמבואים ברחבי העולם שנקראו בשמות בעלי קונוטציה פוגענית כלפי כהי עור.

השם "קרמבו" שייך לחברת ויטמן, שהחלה לשווק קרמבו באמצע שנות השישים. תפוצת הקרמבו של ויטמן גדלה ושמו הפך לשם גנרי עבור גבעת הקצף השברירית. מאוחר יותר רכשה שטראוס את ויטמן וכך הפכו פלדמן ושטראוס לשחקניות המרכזיות - אם כי לא היחידות - במגרש הקרמבו.

אפשר למצוא בעולם גרסאות תואמות קרמבו בהולנד, בגרמניה, באוסטריה, בקנדה, בארצות הברית ועוד. האחות הקיקיונית והמוזרה של הקרמבו היא הגלידה החמה - גביע גלידה שבתוכו קצף ומעליו ציפוי שוקולד.

עונת הקרמבו

קרטוני הקרמבו הראשונים מפציעים על המדפים בתחילת החורף. תחילת עונת הקרמבו מבשרת את ירידת הטמפרטורות הנחוצה לשמירה על הקרמבו במצב אסתטי, סטטי ואכיל. לקראת סוף החורף מפסיקות מכונות הייצור את עבודתן משום שהקרמבו רגיש לחום ובטמפרטורות אביביות ומעלה הוא הופך מהר מאוד לדביק ולצמיגי.

ייצור הקרמבו נעשה בהקצפה של שתי תמיסות שמעורבבות זו בזו: תמיסת סוכר ותמיסת אלבומין (חלבון ביצה). התערובת מוזרקת כערימות קצף אווריריות על גבי ביסקוויטים עגולים ואז מגיע החלק הכיפי ביותר של תהליך ייצור הקרמבו - הציפוי. גבעות הקצף נוסעות דרך "וילון" של צמקאו מומס ויוצאות מצופות מצדו השני. אחרי קירור והתמצקות הציפוי ממשיך הקרמבו אל פס העטיפה.

מדהים ככל שהדבר נשמע, הקרמבו נעטף ידנית, אחד אחד, בידי עובדים מיומנים. הוותיקים והמנוסים שבהם מגיעים לקצב של כ-30 קרמבואים בדקה. כל ניסיון לפתח מכונה שתעטוף את הברנשים הרגישים באופן ממוכן לא הצליח. הקרמבו נעטף ידנית בעטיפות הכסופות המוכרות, נארז ויוצא לדרכו.

קרמבו קאלט

למרות מוצאו הנורדי, נהפך הקרמבו לאבן יסוד בילדות ובהוויה הישראליות. ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בצריכת קרמבואים ונמכרות בה כ-50 מיליון יחידות בעונה. חברי להקת כוורת שרו על קרמבו ב"שיר המכולת" ואי אפשר שלא להזכיר את דמותו האלמותית של אלון שגיב (רמי הויברגר) בסרט הקאלט "מבצע סבתא".

אלון זכה לכינוי "קרמבו" אחרי שכילד בקיבוץ גנב עשרות קרמבואים ואכל את כולם בבת אחת, רק כדי לא להיתפס. בפלוגות רבות בצה"ל אפשר למצוא את מנהג "התערבות הקרמבו" ולפיו החייל שמצליח לאכול את מספר הקרמבואים הגדול ביותר זוכה בתהילת עולם וביומיים של כאבי בטן.

הטעם הפופולרי ביותר הוא הווניל. אף שנעשו ניסיונות לשווק קרמבואים בטעמים שונים (בננה, תפוז ועוד) הטעם הנוסף היחיד שמצליח להישאר בזירה הוא מוקה.

הלכות הקרמבו

קרמבו, מתברר, הוא גם סוגיה לא פשוטה בהלכה היהודית. שאלות וקושיות עלו בנוגע לברכה על הקרמבו וכן בנושא הקרמבו בשבת. הברכה על העוגייה היא "בורא מיני מזונות" בעוד שהברכה על הקצף והשוקולד היא "שהכל נהיה בדברו".

כשיש מאכל שיש בו שתי ברכות שונות מברכים לפי החלק העיקרי במאכל, מה שמחזיר אותנו לקושיה הבלתי מיושבת - מה העיקר בקרמבו, העוגייה או הקצף? בגלל הקושי להחליט דתיים רבים מעדיפים להפריד את החלקים ואז לברך ולאכול כל אחד בנפרד.

השאלה הנוספת מביאה אותנו אל הטקסט הפיוטי הבא: "...כחתיכה אחת הם, נראה שאסור להפרידם. ואף על פי שכחתיכה אחת הם, למעשה הם שניים... אם יפריד, שיישאר עם האחד קצת מן השני... אז יהיה מותר להפרידם".

קרמבו - ביסקוויט וקצף (צילום: אסתי רותם, דרך האוכל)
מה יותר חשוב, הביסקוויט או הקצף?|צילום: אסתי רותם, דרך האוכל

המילים הללו, העוסקות בזוגיות סבוכה ונוגעת ללב, אינן מילותיו של שיר רומנטי אלא שאלה ותשובה הלכתית. מכיוון שבשבת אסור להפריד פסולת מאוכל (איסור בורר), נשאלת השאלה אם למי שאינו אוהב את העוגייה מותר להפריד אותה מהקרמבו בשבת.

הזמר אהרון רזאל אף הלחין את השאלה והתשובה לשיר מקסים במיוחד בשם "הביסקוויט והקרם" (חפשו ביוטיוב). כן, נראה שקרמבו הוא-הוא המטאפורה המושלמת לחיינו עלי אדמות. קשיח בחוץ, רך ומתוק בפנים, ניצב על בסיס איתן, שגם אם לא אוהבים אותו לא יהיה קרמבו בלעדיו.

העיקר הטריות: במתכונים שבכתבה הקרמבו משמש חומר גלם. כמו בכל חומר גלם, וכאן אולי אף יותר, הטריות קריטית. מכיוון שהקרמבו הוא בסך הכל קציפה שמבוססת על סוכר, מעט חלבון והרבה מאוד אוויר, אלמנט האווריריות הוא מרכזי וקרמבו לא טרי - או כזה שאוחסן באופן מזיק - ייהפך לצמיגי, יהיה קשה לעבוד איתו וישפיע על התוצאה הסופית.

סמיפרדו קרמבו-חמאת בוטנים

כשר, בינוני, חלבי

החומרים ל-8 מנות:
100 גרם שוקולד לבן
2 כפות חלב
1/3 כוס (100 גרם) חמאת בוטנים לא ממותקת
2/3 כוס (150 מ"ל) שמנת מתוקה
4 קרמבואים

אופן ההכנה:

1. ממיסים את השוקולד והחלב במיקרוגל בפולסים של 20 שניות ומערבבים את התערובת בין הפולסים עד שכל השוקולד נמס והתערובת אחידה. אפשר להמיס בסיר כפול על אדים (בן מארי).

2. מוסיפים לתערובת את חמאת הבוטנים ומערבבים היטב עד קבלת מרקם חלק ואחיד.

3. מפרידים את עוגיות הקרמבו מהקצף. שוברים מעט ובעדינות את הציפוי והקצף ומערבבים בקערה אחת. שוברים את העוגיות לחתיכות בינוניות ומניחים בקערה שנייה.

4. מקציפים את השמנת לקצפת יציבה. מקפלים את תערובת השוקולד ואת שברי העוגיות אל הקצפת.

5. מקפלים את תוכן שתי הקערות עד קבלת תערובת במראה שיש (התערובת לא צריכה להיות אחידה לחלוטין). מקפיאים את התערובת במשך שלוש שעות לפחות.

הערה: אפשר להקפיא את התערובת בכלים אישיים או בתבנית שקעים מסיליקון ולהגיש את הסמיפרדו במנות אישיות ומעוצבות.

קרמבו - סמיפרדו (צילום: אסתי רותם, דרך האוכל)
סמיפרדו מקרמבו. אפשר גם במנות אישיות מעוצבות|צילום: אסתי רותם, דרך האוכל

פס שמרים קרמבו-אגוזים

כשר, בינוני, פרווה

החומרים ל-2 פסים:
לבצק:
2 כוסות + 2 כפות (300 גרם) קמח
1 כף שטוחה שמרים יבשים
3/4 כוס סוכר
1/3 כוס שמן
2 ביצים
1/4 כוס מים חמימים
קורט מלח

למילוי:
3/4 כוס (80 גרם) אגוזי מלך, קצוצים גס
4 כפות סוכר חום כהה
8 קרמבואים

להברשה:
1 חלמון
1 כפית מים
1 כפית סוכר

קרמבו -עוגת שמרים (צילום: אסתי רותם, דרך האוכל)
עוגת שמרים. הלבן בפנים זה הקרמבו שלנו|צילום: אסתי רותם, דרך האוכל

אופן ההכנה:

1. לשים את כל חומרי הבצק בוו לישה במעבד מזון במשך 8 דקות עד שמתקבל בצק רך ודביק מעט. אם הבצק יבש מוסיפים מעט מים. אם הבצק דביק מוסיפים מעט קמח. מניחים לבצק לתפוח במקום חמים עד שנפחו מוכפל.

2. מחלקים את הבצק לשניים. מרדדים חצי אחד על גבי משטח מקומח למלבן בגודל 30X40 ס"מ. מפזרים על הבצק המרודד חצי מכמות האגוזים והסוכר.

3. מניחים שורה של 4 קרמבו, ללא העוגיות, לאורך הצלע הקצרה של המלבן. מגלגלים את הבצק בזהירות לרולדה מהמקום שהקרמבו עומד בו בלי למעוך אותם. צובטים את הקצה לסגירה ואת קצוות הפס מקפלים כלפי מטה. מניחים את הפס בתבנית אינגליש קייק מרופדת בנייר אפייה כשהתפר כלפי מטה. חוזרים על הפעולות בפס הבצק הנותר.

4. טורפים את חומרי ההברשה ומברישים את הפסים. מניחים לתפיחה כ-20 דקות.

5. אופים את הפסים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-35 דקות עד שהם משחימים. מצננים לחלוטין לפני חיתוך.

קצפיות קינמון

מתכון זה כולל שני מרכיבים בלבד וכחמש דקות עבודה.

כשר, קל, פרווה

החומרים ל-25-20 קצפיות:
6 קרמבואים
1/2 כפית קינמון

אופן ההכנה:

1. מפרידים את קצף הקרמבואים מהעוגיות ומניחים את הקצף בקערה. מוסיפים לקערה את הקינמון. שוברים ומקפלים את הקצף והקינמון עד שהתערובת נראית דביקה אך עדיין אוורירית.

2. בשתי כפיות מניחים תלוליות קטנות בתבנית מרופדת בנייר אפייה.

3. מייבשים את הקצפיות בתנור בחום של 100 מעלות במשך שעה. בשלב זה הקצפיות עדיין רכות מעט - הן מתקשות כשהן מתקררות. מניחים לקצפיות להתקרר לחלוטין לפני שמפרידים אותן מהנייר. שומרים בכלי אטום.

קרמבו - קצפיות קינמון לפני אפייה (צילום: אסתי רותם, דרך האוכל)
קצפיות - לפני האפייה|צילום: אסתי רותם, דרך האוכל
קרמבו - קצפיות קינמון (צילום: אסתי רותם, דרך האוכל)
הקצפיות המוכנות. לקח 5 דקות|צילום: אסתי רותם, דרך האוכל

עוגת קרמבו

כשר, בינוני, פרווה

החומרים (לתבנית בגודל 18X25 ס"מ):
לבסיס:
2 ביצים
1/2 כוס סוכר
1/4 כוס שמן
1/4 כוס קקאו
1/2 כפית תמצית וניל
קורט מלח
1/2 כוס קמח
1 כפית שטוחה אבקת אפייה

לציפוי:
8 קרמבואים
50 גרם שוקולד מריר

אופן ההכנה:

1. מערבלים בקערת מערבל במהירות גבוהה את חומרי הבסיס, מלבד הקמח ואבקת האפייה, במשך 4 דקות. מנפים את הקמח ואת אבקת האפייה ומוסיפים לקערה. מערבלים במהירות בינונית כמה שניות עד שהקמח נבלע.

2. יוצקים את הבלילה לתבנית משומנת ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות כ-25 דקות עד שקיסם הננעץ במרכז יוצא יבש. מוציאים את העוגה ומנמיכים את חום התנור ל-100 מעלות.

3. מפרידים את העוגיות מהקרמבואים. מציבים את הקרמבואים, ללא העוגיות, במרווחים שווים על פני העוגה אחרי שזו הצטננה מעט ומחזירים לתנור ל-5 דקות. מורחים את הקצף בעדינות על גבי העוגה בגב של כף.

4. ממיסים את השוקולד במיקרוגל בפולסים של 20 שניות ומערבבים את התערובת בין הפולסים עד שכל השוקולד נמס והתערובת אחידה. אפשר להמיס בסיר כפול על אדים (בן מארי). מנטפים את השוקולד ברשת אלכסונית על גבי הקצף בשקית זילוף או במזלג בתנועות מהירות. מניחים לשוקולד להתמצק. שומרים אותו מכוסה בניילון נצמד מחוץ למקרר עד שלושה ימים.

קרמבו - עוגה (צילום: אסתי רותם, דרך האוכל)
עוגת קרמבו. בחושה עם כיסוי יוצא דופן|צילום: אסתי רותם, דרך האוכל

סופלה שוקולד-בננה

כשר, קל, חלבי

תמיד פחדתם להכין סופלה? נסו את זה. אף שהסופלה הזה חורג מכל כללי הנימוס של סופלה, על כלל אחד יש לשמור – לאכול אותו מיד. אפשר להכין את התערובת בכלים מראש.

החומרים (6 מנות):
50 גרם חמאה מומסת
6 כפות סוכר
150 גרם שוקולד מריר
2 בננות בינוניות בשלות
1/3 כוס (50 גרם) קמח
5 קרמבואים

קרמבו - סופלה (צילום: אסתי רותם, דרך האוכל)
סופלה קרמבו-בננה. לאכול מיד מיד|צילום: אסתי רותם, דרך האוכל

אופן ההכנה:

1. מורחים 6 כלי סופלה קטנים בחמאה מומסת ומעבירים אותם למקרר ל-5 דקות. מורחים את הכלים בשכבה נוספת של חמאה, שמים בכל כלי כף סוכר ומסובבים כך שהסוכר יצפה את כולו. מנערים החוצה סוכר עודף.

2 ממיסים את השוקולד במיקרוגל בפולסים של 20 שניות ומערבבים את התערובת בין הפולסים עד שכל השוקולד נמס והתערובת אחידה. אפשר להמיס בסיר כפול על אדים.

3. מועכים היטב את הבננות ומערבבים אותן בקמח ובשוקולד המומס.

4. מפרידים את העוגיות מהקרמבו ומניחים אותם בקערה, ללא העוגיות. מוסיפים את תערובת הבננות, מקפלים ומערבבים בעדינות עד קבלת תערובת במראה שַיש (התערובת לא צריכה להיות אחידה לחלוטין).

5. מחלקים את התערובת בין הכלים עד סנטימטר פחות מגובהם. אופים את הסופלה בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 20-15 דקות עד שהוא עולה ונראה יציב למדי אך עדיין רך.

6. מפזרים על הסופלה שוקולד מגורר ו/או אבקת סוכר ומגישים מיד.

מוקולַטָה-קרמבו

כשר, קל, חלבי

החומרים (כוס אחת):
1/3 כוס שמנת מתוקה
25 גרם שוקולד מריר
1 כפית קפה נמס
1/3 כוס מים רותחים
1/3 כוס חלב
1 קרמבו

קרמבו - מוקלטה (צילום: אסתי רותם, דרך האוכל)
מוקלטה. משקה חורפי של שוקולד, קפה וקרמבו|צילום: אסתי רותם, דרך האוכל

אופן ההכנה:

1. מחממים בסיר קטן את השמנת והשוקולד עד המסה. מערבבים עד שהתערובת חלקה ואחידה.

2. ממיסים את הקפה במים הרותחים ומוסיפים לסיר. מוסיפים את החלב. מחממים שוב עד רתיחה עדינה.

3. מפרידים את הקרמבו מהעוגייה ומניחים אותו בתחתית כוס. מוזגים עליו את תוכן הסיר ומערבבים היטב עד שהקרמבו נמס. מגישים מיד.

כתיבה, הכנה, צילום וסטיילינג: אסתי ידידיה

הכתבה התפרסמה באתר ifeel לקבלת גיליון במתנה לחצו כאן

שתפו את המתכונים עם החברים

>> בואו להתכונן לסופ"ש הסוער עם מרק חרירה מרקואי

הכתבה התפרסמה באתר ifeel לקבלת גיליון במתנה לחצו כאן