מופלטה

יש כל מיני דרכים להכין מופלטה. אנחנו התבייתנו על זאת ולא מתכוונים לזוז ממנה בעתיד הנראה לעין. הבצק של המופלטה הזאת יוצא פשוט מושלם, ולא פחות חשוב - המתכון לימד אותנו טריק למופלטות דקיקות ממש ממש, שלא נקרעות במתיחה.

>> למתכון: מופלטה

 פזואלוס

אנחנו מודים שעד השנה פחדנו להכין פזואלוס בבית. עם כל הטיגון והגלגול, זה פשוט נראה לנו גדול עלינו. ואז הכרנו את עדיקוש והמתכונים שלה.

>> למתכון: פזואלוס

פזואלוס (צילום: עדי קלינגהופר, mako אוכל)
צילום: עדי קלינגהופר, mako אוכל

ספינג'

אם כבר יש שמן על האש, ויש חגיגה בסדר גודל של מימונה, מה - לא נכין ספינג'?

>> למתכון: ספינג'

ספינג' קלאסי עם מייפל וקינמון (צילום: נטלי לוין, mako אוכל)
ספינג' קלאסי עם מייפל וקינמון|צילום: נטלי לוין, mako אוכל

שבקייה

עוגיות קוקוס טעימות במיוחד

נכון, מדובר בעוגיות כשרות לפסח, אבל זה פשוט לא ייאמן כמה שהן מוצלחות. מתוך הבלוג אוכל זה טעים. קוקוס, סוכר, ביצים, ואם רוצים אפשר להוסיף שוקולד, אבל גם בלי הן יתחסלו.

>> למתכון: עוגיות קוקוס טעימות במיוחד

עוגיות קוקוס של אוכל זה טעים (צילום: ערן כ
עוגיות קוקוס של אוכל זה טעים|צילום: ערן כ"ץ ועידית נרקיס כ"ץ, טעים!
עוגיות קוקוס לפסח (צילום: עידית נרקיס כ
מוכן :)|צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!

עוגיות מרוקאיות

האמת, את העוגיות האלה אנחנו מצפים למצוא אצלכם בכל ימות השנה. המימונה היא רק הזדמנות להזכיר את זה. בגרסה הזו - בלי מכונה מיוחדת ואפילו בלי שקית זילוף.

>> למתכון: עוגיות מרוקאיות

עוגיות מרוקאיות - חיתוך (צילום: יעל קצב, אוכל טוב, mako)
חיתוך|צילום: יעל קצב, אוכל טוב, mako

ריבת חצילים ננסיים

מה האדם צריך בשביל להניח על שולחן המימונה שלו ריבת חצילים דביקה, סמיכה וטובה? חצילים ננסיים, הרבה סוכר ומקלות ציפורן - את השאר יעשו הבישול והזמן.

>> למתכון: ריבת חצילים ננסיים

>> וזאת ריבת החצילים של יוסי שטרית

ריבת חצילים של אמא (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
ריבת חצילים של אמא|צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

>> והנה מתכון לריבת צימוקים ואגוזי מלך

מרציפן ביתי

עוד ממתק חובה בכל מימונה שמכבדת את עצמה. מתכון למימונה של חיים כהן.

>> למתכון: מרציפן של חיים כהן

מספן (צילום: עידית נרקיס כ
מרציפן ביתי|צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

וכאן: כדורי מרציפן בציפוי קוקוס של אבי לוי

כדורי מרציפן מצופים בקוקוס קלוי (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
כדורי מרציפן מצופים בקוקוס קלוי|צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

פסטלים עם פירות יבשים ואגוזים

על תקן הסיגרים המתוקים אנחנו הולכים השנה על פסטלים משולשים במילוי דומה. מתכון למימונה של סמדר וקנין המלכה, שגם מראה בדיוק איך עושים את הקיפולים כדי שהפסטלים יחזיקו יפה. טעים טעים.

>> למתכון: פסטלים עם פירות יבשים ואגוזים

>> והנה המתכון שלה לשבקיה לא מהעולם הזה

ממתק תמרים ופיצוחים 

פינוק מימונה קלאסי, עם תמרים והמון המון אגוזים (וגם דבש, קינמון וטיפה הל, בשביל הניחוח). מתכון של מיקי שמו.

>> למתכון: ממתק תמרים ופיצוחים של מיקי שמו

ממתק תמרים ופיצוחים של מיקי שמו (צילום: דניאל לילה, mako אוכל)
ממתק תמרים ופיצוחים של מיקי שמו|צילום: דניאל לילה, mako אוכל

סיגרים מתוקים של סוזי מרציאנו מבר ששת

המנה המרוקאית הכי מתוקה, שאף מימונה לא שלמה בלעדיה.

>> מתכון לסיגרים מתוקים

מציות מרוקאיות (רייף)

עוד אחד של סוזי מרציאנו. מינימום מרכיבים, מקסימום מסורת.

>> מתכון למציות מרוקאיות (רייף)

>> וזה המתכון של סוזי מרציאנו למופלטה

והנה המתכונים של יהודית אביב, הלוחשת לאוכל, למימונה

מופלטה

אצלנו, כשהילדים היו קטנים - כל שבוע הייתה מימונה: במוצאי שבת הייתי מכינה מופלטה, ספינג', פנקייקים ועוד מלא דברים טובים. עד עידן הפייסבוק הייתי בטוחה שיש רק מתכון אחד למופלטה - המתכון של אמא שלי שאנחנו מאוד אוהבים, אבל לא! מסתבר שיש כמה וכמה גרסאות, ואפילו ויכוח אחד רציני: עם שמרים או בלי? קבלו את הגרסה שלי, זו שאני לא מחליפה לעולם - בלי שמרים, פשוטה ומנצחת. 

המרכיבים (ל-25 מופלטות גדולות ויפות): 
1 קילו קמח מנופה
2 כפיות שטוחות מלח
2 כוסות מים מהברז
חצי כוס שמן 

למריחה: 
חמאה מלוחה ודבש. אפשר גם ריבת תות או סילאן

אופן ההכנה: 

1. מערבבים את הקמח והמלח, ומוסיפים את המים בהדרגה. תוך כדי לשים את הבצק למרקם דביק אך גמיש. 

2. מעבדים ביד כמה דקות, שופכים על הבצק חצי כוס שמן, מכסים ונותנים לו לנוח שעה. 

3. קורצים 25 עיגולים ולשים אותם על משטח משומן. אפשר להשתמש בשמן שנותר בקערה (רצוי לעבוד קרוב לגז, כי תכף פותחים אותם ומתחילים לטגן). נותנים לעיגולים לנוח עוד כחצי שעה.

4. מכינים צלוחית קטנה עם שמן. טובלים את הידיים ומשמנים את השיש לפני עבודה על כל עיגול. פותחים כל עיגול עם הידיים לעלה דק דק. 

5. מטגנים על מחבת גדולה עד שמזהיב, והופכים. 

6. עורמים את המופלטות המוכנות בצלחת אחת על גבי השנייה. 

7. מצננים כחמש דקות, ומורחים חמאה ודבש.

מופלטה (צילום: יהודית אביב, הלוחשת לאוכל)
מופלטה|צילום: יהודית אביב, הלוחשת לאוכל

ז'בן - הממתק הלבן של המימונה

בגרסה המקורית של הממתק הזה (כמו שהיו מכינות הסבתות) יש תבלין שנקרא מסטקא והוא אמור לתת לז'בן את הצמיגות, אבל האמת היא שאפשר להגיע לאותה תוצאה, ואפילו טעימה יותר, רק על ידי בישול סירופ סוכר במידה הנכונה. אני מכינה בקלות את הז'בן בלי התבלין המיוחד הזה, וזה יוצא מעולה. אפילו המבוגרות של המשפחה מבקשות את המתכון (שזו מחמאה ענקית). 

המרכיבים: 
קילו סוכר
2 כוסות מים
מיץ מחצי לימון
חצי כפית משחת וניל (לא חובה אבל מוסיף טעם)
3 חלבונים בטמפרטורת החדר

אופן ההכנה: 

1. מרתיחים על אש נמוכה סוכר ומים למשך 30-40 דקות עד לקבלת סירופ די סמיך. שימו לב: הסירופ צריך להישאר בהיר ולא זהוב - לכן נשארים כל הזמן על אש נמוכה. 

2. מוסיפים מיץ מחצי לימון ומבשלים עוד 5 דקות. 

3. מצננים לחום הגוף (פשוט מחכים כ-15 דקות, טובלים אצבע וזה מרגיש חמים. לא להכניס אצבע כשזה רותח!).

4. בקערת מיקסר מקציפים את החלבונים עד לקבלת קצף יציב.

5. מוסיפים את הסירופ לקערת המיקסר בזרם דק תוך כדי הקצפה.

6. מוסיפים את משחת הווניל ומקציפים במשך 15-20 דקות עד שהתערובת נעשית צמיגית כמו מסטיק.

7. מעבירים מייד לקערת הגשה יפה ומקשטים בפיצוחים.

ז'בן (צילום: יהודית אביב, הלוחשת לאוכל)
ז'בן|צילום: יהודית אביב, הלוחשת לאוכל

ריבת אגוזים וצימוקים

ריבה מיוחדת שמכינים לחגיגות המימונה. אצלי, כמו המופלטה, היא מככבת כל שנה.

המרכיבים:
800 גרם סוכר
1 כוס מים
לימון שלם פרוס
חצי קילו צימוקים שחורים
חצי קילו צימוקים בהירים
רבע כוס ברנדי
כפית מי ורדים
מקל קינמון
חצי כפית קינמון
כפית משחת וניל או תמצית וניל איכותית
מיץ מחצי לימון
חצי קילו אגוזי מלך 

ריבת אגוזים וצימוקים (צילום: יהודית אביב, הלוחשת לאוכל)
ריבת אגוזים וצימוקים|צילום: יהודית אביב, הלוחשת לאוכל

 >> רוצים עוד? בואו לבקר בבלוג של הלוחשת לאוכל

אופן ההכנה: 

1. בסיר רחב, על אש בינונית, שמים סוכר, מים ולימון פרוס. מרתיחים כ-10 דקות, עד שהסוכר נמס. 

2. מוסיפים צימוקים, ברנדי, מי ורדים, מקל קינמון, קינמון ומשחת וניל, ומבשלים על אש נמוכה כ-40 דקות או עד שרואים שהתערובת הופכת לריבתית וסמיכה, אבל עדיין יש נוזלים. מערבבים מדי פעם ונזהרים מבישול יתר.

3. מוסיפים מיץ לימון ומבשלים עוד 10-15 דקות. 

4. מסירים מהאש ומוסיפים אגוזים. מערבבים היטב. 

5. מעבירים לצנצנות זכוכית מעוקרות כשריבה עדיין חמה מאוד. 

 ולסיום: המתכונים למימונה של ריקי ביטון

עוגיות בוטנים

המרכיבים:
3/4 כוס סוכר
ביצה בגודל L
2 חלמונים
רבע כפית אבקת אפייה
קורט קינמון
קורט מלח
קורט וניל
2 כוסות בוטנים טחונים וקלויים

לציפוי:
אבקת סוכר

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את כל מרכיבי העוגיות, מכסים ומעבירים לקירור של חצי שעה.

2. מרטיבים מעט את הידיים ויוצרים כדורים. 

3. מעבירים את אבקת הסוכר לקערה קטנה, ומגלגלים בה את הכדורים. מעבירים לעטרות נייר (מנז'טים) ומניחים על תבנית. 

4. אופים את העוגיות בתנור שחומם מראש לחום של 150 מעלות לכ-10 דקות. 

עוגיות בוטנים ועוגיות קוקוס (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
עוגיות בוטנים ועוגיות קוקוס|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

עוגיות קוקוס

המרכיבים:
חלבונים מ-4 ביצים בגודל L
1/2 1 כוסות סוכר
כפית תמצית וניל או מקל וניל
קורט מלח
2 כוסות קוקוס טחון
1/2 כוס אבקת סוכר

אופן ההכנה: 

1. מניחים בקערה חלבונים, סוכר, וניל ומלח. מניחים את הקערה מעל סיר עם מעט מים רותחים (בן מארי) ומערבבים ללא הפסק, עד שהסוכר מתמזג לחלבונים והכל נמס כמו מרנג שוויצרי.

2. מעבירים את תערובת החלבונים למיקסר עם וו הקצפה, ומקליפים עד לקבלת מרנג יציב ומבריק. 

3. בקערה נפרדת מערבבים את הקוקוס ואבקת הסוכר ומקפלים אותם בעדינות אל תוך המרנג. 

4. מעבירים לשק זילוף (עדיף עם פייה משוננת), מזלפים את התערובת אל תוך עטרות נייר (עדיף בגודל של פטיפור) ומפזרים מעל סוכריות עוגה צבעוניות. 

5. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 150 מעלות כ-25 דקות. העוגיות מתייצבות רק אחרי צינון מלא. 

ג'בן (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
ג'בן|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

ג'בן

המרכיבים:
1/2 2 כוסות סוכר
כוס מים
כפית מיץ לימון
2 חלבוני ביצים בגודל L

אופן ההכנה:

1. מכינים סירופ סוכר: מעבירים את הסוכר, המים והלימון אל סיר ומבשלים אותם עד שהסירופ מזהיב מעט (אם יש מדחום סוכר בבית - הסירופ צריך להגיע לחום של 120 מעלות). 

2. מקציפים את החלבונים במהירות איטית במיקסר עם וו הקצפה. 

3. כשהסירופ מוכן מזרזפים אותו לתוך קערת המיקסר תוך כדי הקצפה במהירות איטית. אחרי שכל הסירופ נמזג אל קערת המיקסר, מגבירים את המהירות לגבוהה ומקציפים עד שהקצף יציב לחלוטין (עובדים מהר). מזלפים לקערית ומעטרים באגוזים.

* משאריות הג'בן אפשר להכין גם נשיקות מרנג - מזלפים ומייבשים בתנור בחום של 100 מעלות למשך 3 שעות. 

פרלינים של מרציפן ושוקולד (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
פרלינים של מרציפן ושוקולד|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

פרלינים של מרציפן ושוקולד

המרכיבים:
200 גרם מרציפן
חבילת ממרח שוקולד ואגוזים (כמו נוטלה)
כ-30 אגוזי לוז קלויים שלמים
100 גרם שוקולד מריר, מומס
כפית שמן
קקאו

אופן ההכנה:

1. מזלפים על נייר אפייה 30 עיגולים קטנים מממרח השוקולד. מניחים על כל נקודה אגוז לוז, ומכסים בעוד ממרח, כך שהאגוז יהיה מכוסה לחלוטין. מקפיאים. 

2. מרדדים את המרציפן לעובי של כחצי ס"מ. בעזרת קורצן לא גדול, קורצים עיגולים מהמרציפן ועוטפים כל כדור אגוז ושוקולד. סוגרים היטב ומכדדרים לכדור. מקפיאים שוב. 

3. מערבבים אתן השוקולד המומס והשמן. טובלים את הכדורים בשוקולד, מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומקפיאים שלישית. 

4. אחרי שהפרלינים מתייצבים, מגלגלים בקקאו, מסננים מעט כדי להסיר קקאו עודף ומגישים. 

המתכונים באדיבות סו שף קונדיטור ריקי ביטון, המרכז הקולינרי הגבוה דן גורמה ומרציפנים המרשלג.

* הכתבה עלתה לראשונה באפריל 2022