שפתון הלחות נגד יובש של חברת בליסטקס תביעה ייצוגית בינלאומית אותה יזם עורך הדין יעקב דוידוביץ', שגייס משרד עורכי דין במינסוטה כדי להגיש אותה במקביל גם בארצות הברית.

העילה לייצוגית היא הכמות המופחתת שבה הצרכנים יכולים להשתמש במשחה. על פי התביעה בפועל הצרכנים יכולים בפועל להשתמש אך ורק בכ-75 אחוזים  מן התכולה המוצהרת של התכשיר. 

דוידוביץ' מבקש מבית המשפט לקבוע כי הסעד המבוקש הינו תשלום של 193 שקלים לכל מי שרכש או צרך את התכשיר למשך 7 שנים  וסך של 100 שקלים בגין פגיעה באוטונומיה לכל חברי הקבוצה שרכשו ו/או צרכו את המוצר. המספר המוערך של חברי הקבוצה ההוא 2,009,000 בני אדם. על פי החישוב של התביעה הפיצוי המלא יעמוד על 589 מיליון שקלים.

קרן מבורך, שעומדת גם היא מאחורי התביעה, מספרת שהיא השתמשה במשחה במשך כמה שנים טובות ומעבר לזה שמדובר בשפופרת קטנה, היא שמה לב שהיא נגמרת יחסית מהר.


"החלק העליון של השפופרת הוא חלק לא קטן, וממנו אי אפשר להוציא את המשחה", מסבירה קרן. "פשוט החלטתי לגזור במספרים ולהוציא את מה שנשאר. גיליתי שהרבה מאוד מהחומר, אחרי בדיקה התגלה שזה רבע מהמשחה נשארת בתוך השפופרת. הרגשתי ממש מרומה ואני לא קונה יותר את המשחה. המשחה הזאת היא לא זולה, היא עולה משהו כמו 30 שקלים בסופר פארם. אני חושבת שלטובת הצרכנים צריך לשים עליו דגש".

בהתאם לחוות דעת הנדסית של המהנדס אלכסנדר פרינס התברר בדיעבד כי משקל המשחה שהופק מתוך השפופרות על ידי סחיטה ידנית נע בין 4.37 גרם ל- 4.81 גרם. כמות המשחה הניתנת להפקה משפורפרות בליסטקס נמדדה במעבדה ונמצאה קטנה בממוצע ב-23% מהכמות המוצהרת של 6 גרם הרשומה על השפופרת.

"הצרכן לא יודע שהוא משתמש ב-75 אחוז מתכולת המכשיר", מסביר דווידוביץ', "הוא סבור שהוא משתמש בשישה גרם. הוא לא יכול לראות את זה, כמו במשחת שיניים או בשמפו. האינטרס המשותף הוא לא להיות מרומים על ידי היצרנים".

ומה עושים בינתיים עם השפתיים? "קניתי שפתון אחר", אומרת מבורך.

מבליסטקס נמסר בתגובה: "אנחנו לומדים את הבקשה".