אם גם אתם מרגישים שהארנונה שאתם משלמים גבוהה מידי ואינכם מקבלים הרבה תמורתה מהעירייה –אתם לא לבד. במחקר שערך לאחרונה אתר מידרג על שביעות רצון התושבים מתפקוד העיריות עולה כי רק רבע מהמשיבים  חשו שהם מקבלים תמורה הולמת לארנונה.

מיזם חדש בשם "CITYTAX - מחשבון הארנונה של ישראל" בשיתוף פעולה עם אבירם דיין וערן פרץ מייסדי חברת תוכנה arrakis נועד לשבור את החומה בין הציבור לבין העירייה. מקורות המימון של הפעילות העירונית הופכים באמצעותו לברורים וקלים להבנה. כמה שקלים אתם מקבלים מהעירייה שלכם בצורה של השקעה בשירותים על כל שקל ושילמתם, השוואה לערים אחרות ועוד – אלה רק חלק מהדברים שתוכלו לגלות בשיטוט באתר.

"המטרה העיקרית של המיזם הייתה להנגיש לציבור תקציבים עירוניים בצורה ברורה ולא כמו שעיריות מפרסמות דוחות כספיים לא מובנים שאי אפשר להבין מהם דבר", אומר רון אורן (32) אחד ממובילי המיזם ומייסד שותף בdaata.co בית עיצוב.

על פי הנתונים האישיים של המשתמש מחשבון הארנונה מציג בפניו לאן הולך הכסף. כמה מהסכום שהוא משלם מושקע בחינוך, כמה בתרבות, כמה בספורט ועוד. "זה יכול להיות כלי מעולה למשפחות או יחידים בבואם לבחור עיר לגור בה", אומר יוגב שרביט (38), אחראי איפיון נתונים של המיזם ובעליו של הבלוג המוניציפלי "מדד המוניציפלי".

"באמצעות האפליקציה ניתן להבין למשל באילו ערים או מועצות הממשלה משקיעה כסף ובאילו לא, והעירייה מתקיימת על הכסף שמגיע בעיקר מהתושבים. ניתן להבין לדוגמה באיזו עיר העירייה משקיעה כסף על חינוך על יסודי ובאילו ערים לא. זה יכול לעזור בהחלטה להורים למתבגרים בשאלה באיזו עיר לגור", מסביר אורן.

השוואה באמצעות המחשבון בין תל אביב לחיפה מגלה שעבור משפחה עם ארבעה ילדים בגילאי חטיבה, יסודי, גן ותינוק, מתגלה שתושבי תל אביב מקבלים הרבה יותר על כל שקל שהם משלמים מאשר ביריבתה הצפונית. העירייה מוציאה על שירותים המיועדים למשפחה כזו 10,322 שקל בחודש. חיפה, לעומת זאת, מוציאה רק 7,709 שקלים. ההבדלים העיקריים מתבטאים בתחומי חינוך, רווחה ובשירותים המקומיים. חיפה, אגב, מעדיפה להשקיע יותר בתרבות ובספורט.

עוד אפשר ללמוד כי עיקר הכסף לעירייה בחיפה מגיע מהמדינה בעוד שבתל אביב הכסף מגיע מהעסקים. הבדל בין ההכנסה מעסקים בין שתי הערים משמעותי, ומקביל כמעט באופן מדויק להבדל הכספי בהשקעה בכל תושב.

בהשוואה נוספת שביצענו באתר, הפעם עבור משפחה עם ילדים בערים תל אביב, פתח תקווה ואריאל גילינו שעיקר הכסף שמגיע לאריאל ופתח תקווה הוא מהממשלה, לעומת תל אביב העשירה. הסכום המושקע באריאל על ידי הממשלה גדול באופן יחסי מערים אחרים, ומאפשר לעמוד ברמות ההשקעה של ערים גדולות ועשירות ממנה.

המיזם, כולל רשימה של 20 ערים ביניהם תל אביב, רחובות, חיפה, קצרין, אשדוד, עומר, אריאל, עכו ועוד. "להשיג את הנתונים לא היה קל בלשון המעטה", מספר שרביט, "כיום יש רק שבע ערים המנגישות את המידע לציבור. הגשנו בקשה לחופש המידע לשלושים עיריות על מנת לזכות לעיין בנתונים. המטרה שלנו היא שכל תושב יוכל להבין לאן הכסף שלו הולך וזה יקרה רק אם התושבים ידרשו מן העיריות שישתפו עם המיזם פעולה".