שלום (שם בדוי), תושב אחד הישובים במרכז הארץ  בשנות השלושים לחייו, נחת בנמל התעופה בן גוריון לפני כשנה, אחרי ביקור אצל משפחה וחברים בפריז. כשניגש לקחת את שתי המזוודות שלו מהמסוע, הוא נראה לחוץ מדי. מבטו לא הפסיק לזוז מצד לצד. הוא בדק בעצבנות שוב ושוב את הטלפון שלו. פקידי המכס לא יכלו שלא לחשוד בו.

שלום לא הבין למה דווקא הוא נלקח לבדיקה. בחדר צדדי פתחו הפקידים את מזוודותיו, ובמשך 10 דקות בדקו אותן. באחת מהן, עמוק באחד התאים, בתוך טלית, נמצאו ארבעה מכשירי אייפון 6 חדשים. שלום עדיין לא ויתר. הוא טען שלא ידע שהמכשירים נמצאים במזוודה. אולי מישהו הכניס אותם לשם בטעות. כעבור כמה שעות, הוא הודה שהמכשירים נועדו לבני משפחתו ושילם קנס של אלפי שקלים כדי לקבלים את המכשירים לרשותו.

עוד ב-mako כסף:

"יש במכס כל מיני שיטות לאתר אנשים שמבצעים הברחות. אני לא מדבר על עבריינים אלא על אנשים פשוטים, נורמטיביים, שהחליטו לבצע הברחות של פריטים יקרים לצרכים אישיים או מסחריים", טוען עובד בכיר לשעבר במכס. "מעבר לכך יש לנו מערך מודיעיני שעוקב אחר מבריחים פוטנציאלים ואוסף עליהם מידע".

לא רק הנוסעים העצבנים מעוררים חשד. לפעמים גם עודף ביטחון עצמי מושך תשומת לב. באחד המקרים נוסע שנחת מרומניה נראה לפקידי המכס כראוי לתשומת לב. הוא דיבר בטלפון כמו טווס בזמן שחיכה למזוודה. לרגליו כפכפים זולים, ועל ידו שעון יוקרתי. כשזומן לבדיקה, הוא התלונן שהפקידים מחפשים אותו. אבל בתוך המזוודה שלו התגלה תא כפול ובו 100 אלף יורו. הנוסע ניסה להסביר שמדובר בכספי זכייה בקזינו, שלא ידע כלל שהוא צריך להצהיר עליהם.

הצהרתם באינסטגרם?

לא תצפו בשנים הקרובות בסדרת פעולה שעוקבת אחר חייהם הסוערים של פקידי המכס. המראה שלהם מעט אפרורי, הסתדרותי אפילו. אבל הם לא פראיירים. הם עוקבים אחריכם בכל אמצעי אפשרי. אם אתם קצת מפורסמים, הם דואגים להשוות בין מה שסיפרתם עליו בראיון להצהרות ההון שלכם. אם פרסמתם תמונה שלכם בפייסבוק עם השעון החדש של אפל בניו יורק, יש סיכוי שהם יבדקו אם טרחתם להצהיר עליו בנתב"ג.

תפיסת סיגריות מוברחות במכס (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
תפיסת סיגריות מוברחות במכס|צילום: חטיבת דובר המשטרה

"היו לא פעם מקרים שבהם סלבס  מוכרים שפרסמו מוצרים יוקרתיים ובין השאר טלפונים סלולריים נתפסו על הברחות של שעונים, תכשיטים שווים עשרות אלפי שקלים", מגלה גורם במכס. "אנחנו עוקבים אחריהם בפייסבוק, באינסטגרם, במדורי הרכילות של העיתונים ואתרי האינטרנט, רואים מה הם מפרסמים כשהם מבלים בחו"ל. אז יודעים לחכות להם כשהם נוחתים".

קחו למשל קבוצות כדורגל ישראליות. בחודשים יוני-יולי עשרות קבוצות כדורגל בליגת העל ובליגה הלאומית יוצאות למחנות אימונים בחו"ל כדי להתכונן לעונת הכדורגל המתקרבץ. בשנים האחרונות נתפסו כמה עשרות כדורגלנים מוכרים שחזרו ממחנות האימונים כשתיקיהם עמוסים באלכוהול יוקרתי ובסיגריות שעליהם לא הצהירו. הם נלקחו לחקירה ונאלצו לשלם קנסות.

"כשהקבוצות נמצאות במחנות אימונים אנחנו קוראים כל פרט שנוגע לאותם כדורגלנים. בעיקר דברים יקרים שקנו. אצלנו אין הנחות בין סלבס, לכדורגלנים או לאזרחים. כולם שווים", ציין גורם ברשות המיסים.

לא רק מפורסמים זוכים בתשומת לב. תיירת כבת 70 מגיאורגיה, שהגיע לבקר את בני משפחתה בישראל, צדה את עיני הפקידים כשהתהלכה באיטיות מוזרה מאוד. אחד הפקידים ניגש אליה והוביל אותה לחדר צדדי. עובדת מכס גילתה על גופה של התיירת לא פחות מ-44 סמארטפונים חדשים שהוחבאו בתוך כיסי השמלה וסביב גופה.

השעון החכם של אפל (צילום: רויטרס)
השעון של אפל. רק אל תצטלמו איתו|צילום: רויטרס

במזוודה אין חברים

בנוסף למודיעין, הלשנות הן חלק בלתי נפרד מהעבודה של אנשי המכס. אנשים שמגלים את סודות השכנים, או מנסים לפגוע בחברים עימם הסתכסכו ממהרים לחשוף הברחות מכל סוג וגודל. לפעמים מדובר בתחרות בין אנשים, שמנסים לפגוע אחד בשני באמצעות חקירות לא נעימות.

"כל הלשנה שאנחנו מקבלים נבדקת לעומק. בודקים היכן האיש הזה גר. מה רמת החיים שלו, העיסוק, בונים סביבו דו"ח מודיעיני כדי להבין שלא מדובר בסתם הלשנת סרק שנועדה לחיסולי חשבונות", מסביר עובד לשעבר במכס. "אני יכול לומר שמרבית ההלשנות די נכונות. במרבית המקרים אנשים די מופתעים שאנחנו 'מתלבשים' עליהם. אני יכול לומר לך שבמרבית הבדיקות מתברר שהיו הברחות".

כך למשל במקרה של בעל פיצוציה שנדהם לגלות את אנשי המכס בודקים את המזוודות שלו ומגלים עשרות בקבוקי וודקה שקנה בזול בבולגריה כדי להעשיר את המלאי בפיצוציה. מקור המידע: הפיצוציה המתחרה בהמשך הרחוב.

נוסעים לאומן בשדה התעופה בן גוריון (צילום: יעקב נעמי, פלאש 90)
כוננות גבוהה. נוסעים לאומן בבן גוריון. למצולמים אין קשר לכתבה|צילום: יעקב נעמי, פלאש 90

ה הב הבר הברח הברחה

בזמנים העמוסים של הרכבות האוויריות לקבר רבי נחמן באומן, פקידי המכס נמצאים בכוננות ספיגה. מדובר בטיסות שמועדות לפורענות וחלק לא מבוטל מהנוסעים מבריחים סיגריות ואלכוהול.

"כשהטיסות מאומן נוחתות, בעיקר אחרי ראש השנה, אנחנו עובדים במערך מתוגבר מאוד", הסביר גורם מכס, "לפעמים מדובר בעשרות אלפים, אבל אנחנו יודעים להתערבב ביניהם ולדעת מי הבריח מה. הניסיון שלנו הוא דבר שרוכשים בעבודה קשה".

על פי הערכות של גורמי מכס הם מצליחים לסכל בין 10 ל-20 אחוז מכלל ההברחות. איך זה קורה, בעצם? בין היתר נעזרים החוקרים במכשור אלקטרוני מיוחד שמזהה מוצרים מוברחים. על כל מטוס שנוחת יכולים להיות סוכנים סמויים שמתחזים לנוסעים רגילים ועוקבים אחר התנהגות הנוסעים האחרים כל הדרך ממסוע המזוודות ועד רגע היציאה מאולם הנחיתות.

כל שיטות המכס

טיסות. טסתם לחו"ל בתדירות גבוהה? המכס מסמן אתכם ומתחיל לעקוב. הם בודקים את יעדי הטיסות ואת זמני החזרה שלכם לישראל. סיכוי סביר שתעברו בדיקה רגע לפני שתעברו במסלול הירוק.

עצבים. מפגנים של לחץ ושיחות תכופות בסלולרי עלולים בקלות להסגיר אתכם ולגרום לכם לפגוש את פקידי המכס.

מזוודות גדולות. נוסעים שמגיעים מיעדים קרובים כגון איי יוון, קפריסין או בורגס, עם מזוודות גדולות, מעוררים מיד חשדות. החשש הוא בעיקר מהברחת כמויות גדולות של סיגריות ואלכוהול.

השקות של סמארטפונים. בפעם הבאה שאתם טסים לחו"ל, כדאי שתתאמו עם המנכ"לים של סמסונג ואפל. כאשר מכשיר חדש מושק ברחבי העולם, סבירות גבוהה שחלק מהנוסעים שינחתו לאחר מכן מניו יורק, לונדון או פריז יזכו במארבים ובבדיקות אקראיות. למכס זה משתלם. הפקידים מצליחים לתפוס בזמנים האלה כמויות גדולות של מכשירים (לרוב בין ארבעה לעשרים מכשירים לכל בן אדם).

פייסבוק, אינסטגרם, מדורי רכילות. פקידי המכס לא מסתפקים רק בחושיהם החדים אלא עורכים מעקבים בסיוע יחידות ברשות המיסים אחר נוסעים שמעלים לדפי הפייסבוק שלהם או לאינסטגרם תצלומים של שעונים, תכשיטים יקרי ערך או סמארטפונים חדשים שרכשו כשהם עדיין שוהים בחופשה בחו"ל. מי שמתפאר ברשת זוכה לבדיקה, ולקנס. המעקב מתפשט גם למדורי הרכילות, אם אתם שם במקרה.

יעדים חמים. אם חזרתם מהודו, בלגיה, תאילנד, הולנד או דרום אמריקה, אתם יעד. פקידי המכס עורכים בדיקות בסיוע כלבי גישוש לחלק ממזוודות הנוסעים שמגיעים מהיעדים הללו מחשש להברחות סמים. יש גם מעקב אחר הנוסעים במטרה לבחון את התנהגותם לפני שהם עוברים את המסלול הירוק.

זמנים חמים. העומס בנתב"ג לא מפחיד את הפקידים, שעורכים בדיקות רבות לנוחתים מאומן בזמן החגים. אבל אנשי רבי נחמן לא לבד בחגים. גם מי שמגיע מניו יורק על הכוונת, מחשש להברחה של שופרות ושל אתרוגים.

ביגוד בולט. גברים שמרכיבים משקפי שמש או נשים הלבושות באופן חושפני למדי יזכו למעקב צמוד של עובדי המכס בנתב"ג. גם מעיל בקיץ הוא רעיון מפוקפק למדי.

הליכה מוזרה, שמלות רחבות. תתפלאו שגם זה מושך את תשומת ליבם של הפקידים מתוך הנחה שעלולים לבצע הברחות של סמים בתוך נעליים או בתוך שמלות רחבות שלובשות נשים שהבריחו כמה פעמים עשרות סלולריים ושעונים בתוך כיסים מיוחדים.

דיוטי פרי (צילום: דודו בכר)
דיוטי פרי נתב"ג. קניתם יותר מדי? בודקים אתכם. למצולמים אין קשר לכתבה|צילום: דודו בכר

ביטחון עצמי גדול מדי. אם פקיד המכס פונה אליכם, תענו לו. התעלמות רק מגבירה את החשד שיש לכם מה להסתיר. עודף ביטחון עצמי יוביל אתכם לבדיקה.

מבריחים סדרתיים. אם נתפסתם יותר מפעם אחת, תזכו למעקב צמוד בכל נחיתה.

ניו-יורק,  בריסל. נוסעים הנוחתים  מניו-יורק ובריסל זוכות למעקב צמוד של הסמויים. הסיבה: הברחות של זהב ויהלומים.

מעקבים ב"פטור ושמור". קניתם בדיוטי פרי יותר מדי מוצרי חשמל, סיגריות ואלכוהול? פקיד המכס הסמויים יעקבו אחריכם לברר את כמות הפריטים שרכשתם והאם הם עומדים בתנאי החוק.

 

הפריטים הכי מוברחים ב-2015

  1. אלכוהול: בעיקר וויסקי (ג'וני ווקר, שיבאס ריגל) וודקה בעיקר גרייגוס ווואן גוך. יינות בוטיק.
  2. סיגריות.
  3. זהב, יהלומים, שעונים ותכשיטים יקרי ערך:
  4. כסף מזומן: החוק אוסר להוציא מישראל או להכניס לתוכה יותר מ-100 אלף שקל, סכום גבוה מזה יסבך אתכם בעבירה של הלבנת הון. 
  5. בשמים יקרים.
  6. כדורי ויאגרה (אמיתיים ומזויפים): מאות אלפי כדורים נתפסו בשנה האחרונה.
  7. סמי פיצוציות.
  8. סם האונס: הסם הוא לשימוש עצמי במרבית המקרים ולא לסחר.
  9. טלפונים סלולריים, טאבלטים.
  10. תרופות מזויפות.