מועצת הרשות השנייה, בראשות אווה מדז'יבוז', העניקה היום רישיון פעולה לערוץ 10 ל-15 שנה. המשמעות היא שאחרי שנים שבהן הערוץ נזקק לשינויי חקיקה להארכת זיכיונו, הוא מקבל כעת אישור לפעול לטווח הרחוק עם חובות רגולטוריים מופחתים.

האישור הוענק לערוץ 10 פה אחד, בהמלצת הדרג המקצועי שכלל את המנכ"ל ניר שוויקי והיועצת המשפטית הילה שמיר, אך בכפוף לסגירת העסקה להעברת הבעלות בערוץ ולהעברת מידע לערוץ. מחר אמורה להיסגר סופית העסקה לרכישת השליטה בערוץ על ידי קבוצת RGE מידי יוסי מימן. הרשות גם דרשה תיקון בהסכם בעלי המניות.

חוגגים בערוץ 10 (צילום: שוקה כהן, TheMarker)
חוגגים בערוץ 10|צילום: שוקה כהן, TheMarker

עם זאת, ראש הממשלה ושר התקשורת, בנימין נתניהו, טרם אישר את בקשת הערוץ להמשיך להשתמש בתקופה זו באפיק 10 ובסימנים המסחריים של חדשות 10. הרשות השנייה קבעה כי אם וכאשר נתניהו יאשר זאת, שווי האפיק יהיה 2 מיליון שקל ושווי הסימנים המסחריים יהיו 1.2 מיליון שקל.

היציאה לרישיון תאפשר לערוץ לפעול תחת תנאים רגולטוריים מופחתים, ובעיקר הפחתה של הוצאות התוכן הכוללות מכ–280 מיליון שקל לכ–130 מיליון שקל.

המעבר של ערוץ 10 לתחום הרישיונות משקף עידן חדש בטלוויזיה המסחרית. אם עד עתה התפישה היתה שהתדר הוא משאב מוגבל ולכן הוא רכוש המדינה, ולזכיינים מוענק הזיכיון לשדר לזמן מוגבל ותחת פיקוח הדוק, בתקופת הרישיונות התפישה היא של תחרות חופשית, כאשר המדינה היא רק גורם מאסדר שאינו שולט בתדר.

המשמעות היא לכאורה הפחתה משמעותית של החובות הרגולטוריים. עם זאת, בשלב זה החוק של תקופת הזיכיון והרישיונות הוא תואם ואין הקלות משמעותיות בין בעל זיכיון לרישיון, מעבר להוצאה הכוללת ולשינויים שהתקבלו במועצה היום.

השינוי המרכזי יהיה בהתנהלות של קשת ורשת. אם עד עתה התוכניות העסקיות שלהן כללו אפשרות שערוץ 10 נסגר והן מתחרות זו בזו, כעת הן ייאלצו להתרגל למצב עסקי חדש שבו המתחרה הכי יציב בשוק, עם רישיון קבוע ובעלים עשיר, הוא ערוץ 10. ההערכות הן כי קבוצת הרישיון של ערוץ 10 תזרז אפשרות למיזוג בין קשת לרשת.

אווה מדז'יבוז', יו"ר מועצת הרשות השנייה, מסרה: "זהו צעד תקדימי המסמן את תחילתו של עידן חדש בטלוויזיה המסחרית בישראל. ערוץ 10, הערוץ הראשון בישראל שמקבל רישיון ל-15 שנות שידור, יוצא היום לדרך חדשה שתאפשר לו צמיחה ויציבות לאורך זמן. זהו צעד ראשון במהפכה המובלת על ידי הרשות השנייה ובסופה הציבור הישראלי ייהנה משידורי טלוויזיה יציבים ועצמאיים יותר, מתחרות בריאה וגיוון רב יותר על המסך."

ניר שוויקי, מנכ"ל בפועל של הרשות השנייה: "יציאתו של ערוץ 10 לרישיון לשידורים ל-15 שנה היא מהלך היסטורי. אני מודה לגורמים השונים ברשות השנייה שעבדו יומם וליל על מנת לאפשר את הגעתנו לרגע זה, שהוא תחילתו של תהליך ארוך טווח להעברת שוק הטלוויזיה המסחרית בישראל משוק של זכיונות קצרי מועד לרישיונות ארוכי טווח".

תגובת ערוץ 10: "רישיון השידורים ל-15 שנים מבטא את האמון שניתן לערוץ 10, בדרכו המקצועית ולעובדיו, ואנו מודים בכל לב על כך. נמשיך להפיק ולשדר טלוויזיה טובה ותחרותית וחדשות איכותיות ומגוונות, גם בחמש עשרה השנים הבאות, ונמשיך לספק לצופים תכנים נבדלים ובעלי ערך מוסף, תוך עמידה קפדנית בכל המחויבויות".

שבוע הדרמטי של ערוץ 10

כעת מגיע השבוע הדרמטי של ערוץ 10, בו אמורה להיסגר העסקה סופית והערוץ אמור לקבל רישיון קבוע לשידורים בערוץ 10. כבר ביום רביעי אמור הערוץ להתחיל הערוץ לשדר לפי תנאי הרישיון החדשים, אלא שלערוץ יש כמה משוכות לעבור קודם.

ראשית, בסמכות נתניהו לאשר את המשך השימוש באפיק 10 בתקופת הרישיון. הערוץ פנה כבר לפני כשבועיים בבקשה לנתניהו לאשר את השימוש באפיק, אך טרם נענה. גם השר אופיר אקוניס,שלוחו של ראש הממשלה לענייני תקשורת, התערב בנושא אישור האפיק בשבוע האחרון.

צפו: ההבטחות שלא מומשו (צילום: Isaac Harari  / Flash 90)
טרם אישר את בקשת הערוץ|צילום: Isaac Harari / Flash 90
רק לאחר שנתניהו יאשר את השימוש באפיק - וההערכות הן כי הוא אכן יאשר, תקבע הרשות השנייה את שווי האפיק ותדרוש תשלום מערוץ 10, באישור שרי האוצר והתקשורת. ל-TheMarker נודע כי הרשות צפויה להמליץ על תשלום של כ-2 מיליון שקל עבור השימוש באפיק. התשלום חייב להיות מועבר לפני קבלת הרישיון בפועל. המשמעות היא שנתניהו יהיה חייב להחליט באופן מיידי על האפיק כדי שהערוץ יספיק להעביר את התשלום לפני 1 ביולי.

מעבר לזה, הערוץ ייאלץ לשלם 1.2 שקל עבור שווי השימוש בסימן המסחרי של חדשות 10. בתחילה הסכום נקבע על 1.5 מיליון שקל. בהליך השימוע הערוץ דרש לשלם 200 אלף שקל בלבד, ולאחר הליך שימוע נקבע הסכום של 1.2 מיליון שקל.

כאמור, מועצת הרשות השנייה תתכנס היום ותקבע כי קוימו כל התנאים - כולל הפקדת הערבויות, כתבי התחייבות, ההסכמים עם הבעלים ועוד. ביום שני צפויה להיסגר סופית עסקת RGE, שבבעלות לן בלווטניק, וערוץ 10, ומיד לאחר מכן ייכנס לתוקף הרישיון.

לאחר מכן, ובלי כל קשר, יקבע שר האוצר משה כחלון מה יהיה גובה החוב של הערוץ עבור הארכת הזיכיון בשנים קודמות. נתניהו, ביומו האחרון כשר אוצר, קבע כי החוב יהיה מקסימלי בהיקף של 16.8 מיליון שקל. אולם ההחלטה בוטלה וכחלון צפוי לדרוש סכום הנע סביב 5 מיליון שקל.

לאחר האישור וקבלת הרישיון, תידרש מועצת הכבלים והלוויין לדון בהיקף הערוצים שיש בידי קבוצת RGE ב-HOT וב-yes. כיום יש מגבלה על מספר הערוצים, וקבוצת RGE איימה כי אם לא תקבל תשובה בנושא עד סוף השבוע היא היא תיסוג מהעסקה. עם זאת, מועצת הכבלים עשויה להוציא היום חוות דעת "מרגיעה" מבחינת RGE כך שהעסקה צפויה להיסגר כמתוכנן.

אין תמונה
התערב
שינויים בנוסח הרישיון הסופי

ערוץ 10 יהיה הראשון שיקבל רישיון לשידורים בטלוויזיה המסחרית. ועדת הטלוויזיה של הרשות השנייה, בראשות דורלי אלמגור, יחד עם היועמ"ש של הרשות שמיר שכתבה את נוסח הרישיון, סיימה בשבוע שעבר את תהליך ניסוח הרישיונות בטלוויזיה המסחרית. לאחר הליך שימוע נערכו בנוסח המקורי כמה שינויים, שחלקם מבטאים דה-רגולציה בשוק.

השינוי המרכזי נגע ליוזמה של הרשות השנייה שלפיה הרשות תוכל לכפות על הזכייניות לקיים הליך בוררות מול איגודי היוצרים בנוגע לזכויות המסחור והמכירה בחו"ל של היצירות. ואולם נציגי רשות ההגבלים אמרו בדיון כי איגודי היוצרים מהווים הסדר כובל לעניין זה ולא ניתן לקיים מו"מ מול האיגוד בנוגע לתנאים אלה.

שינוי נוסף נגע לביטול החובה כיום של הזכייניות לקבל אישור מוקדם ללוח השידורים העונתי. כעת הרשות תוכל לפקח על לוח השידורים של משדר ברישיון רק בדיעבד. מנגד, הרשות חייבה את גופי השידור לעמוד בנאותות ההעסקה של עובדי ההפקה. סעיף נוסף מחייב את גופי השידור להעביר את כל התכניות לידי הרשות השנייה לצורך הקמת מאגר ציבורי אחד שיוכל לשמש את הציבור הרחב שלא למטרות רווח.

בנוגע לשידורי החדשות, סוכם כי חברת החדשות תוכל להצטרף למועצת העיתונות במקום להקים ועדת אתיקה עצמאית. עוד נקבע כי חברות החדשות לא יצטרכו לקבל אישור הרשות השנייה לפני כל פעילות נוספת מחוץ למסך.

"בניית הרישיונות לשידורי טלוויזיה וחדשות היא צעד תקדימי בישראל אשר מסמל את תחילתו של תהליך ארוך טווח שיוביל לשינוי אמיתי בשוק הטלוויזיה המסחרית בישראל", אמרה אוה מדז'יבוז', יו"ר הרשות השנייה. "זהו השלב הראשון בלבד במהלך כולל שמובילה המועצה מיום כניסתה לתפקיד תוך איזון בין המשימות הדרושות בנקודת זמן זו לבין ראייה כוללת של עתיד המסך, יציבות השוק ורווחת הציבור".

הכתבה הופיעה במקור באתר "The Marker"

מונו שני כתבים בחדשות 10 במקום נדב פרי

עוד נציגה ישראלית ב-NBC: רכשה את הפורמט "How To Be"