היממה הראשונה של פסח השנה הייתה קטלנית במיוחד ולא פחות מחמישה אנשים סיימו את חייהם על הכבישים בחג מלא דם שהזכיר את התוצאות העגומות של חג האביב בשנה שעברה במהלכו נהרגו 10 אנשים בתאונות. לנוכח המצב המפחיד נראה שחשוב לצייד אתכם במספר המלצות פשוטות שקיבצו כתבי mako רכב ומומחי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים אשר יאפשרו לכם ליהנות בטיולים והכי חשוב - לחזור הביתה בשלום.

נראה כי אחת הבעיות המרכזיות היא היסח דעת שגורם לנהגים לחשוב ולהתעסק בכל דבר אחר חוץ מנהיגה. ובכביש לא צריך הרבה וכל רגע קטנטן של חוסר תשומת לב עלול להביא לתוצאות הרות אסון. צריכים להבין ולהפנים שאפילו במהירות של 80 קמ"ש, החוקית בכל כביש בין עירוני, הרכב שלכם עובר בכל שניה יותר מ-20 מטרים, מרחק עצום שיכול להיות ההבדל בין חיים למוות וגם במהירות עירונית מתונה של 50 קמ"ש הרכב שלכם מתקדם בכל שניה לא פחות מ-12 מטרים, מרחק של 3 רכבים שלמים! 

צפו: התחזית המלאה לחג (צילום: אור גלזר, חדשות)
כל המדינה על הכביש|צילום: אור גלזר, חדשות

לכן, על אף שנהיגה נתפסת על ידי רובנו כפעולה שגרתית פשוטה, טריוויאלית כמעט, הרי שמדובר בפעולה לא פשוטה כלל שמצריכה תשומת לב מוחלטת ולא ניתנת לביצוע במקביל לדיבור בסלולרי, סמסים, חיפוש יעדים במערכת הניווט, התרכזות בנעשה במושב האחורי ועוד.

כדי לצמצם ככל הניתן את הסחי הדעת לנהג חשוב להקפיד על כמה כללים פשוטים.

עוד ב-mako רכב 
מדריך: כך תעצרו את הרכב כשאין ברקסים 
מדריך: מה לעשות בזמן כשדוושת הגז נתקעת  
מדריך: הישרדות בשולי הכביש 

כללי בסיס לנהיגה בחופשה

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
הזינו את היעד לפני שאתם מתחילים לנסוע |צילום: רויטרס
 - לפני שאתם יוצאים לדרך החליטו מהו בדיוק היעד שלכם ובדקו אם אתם יודעים את הדרך אליו. במידה ואתם שוקלים להשתמש במערכת ניווט הזינו את היעד לפני היציאה לדרך וכמובן במצב עמידה.

רגע לפני תחילת הנסיעה בחנו את המסלול וודאו שהוא תואם את רצונכם. בדקו מראש היכן יש מקומות כמו תחנות דלק, מרכזי קניות או חניונים מסודרים בהן ניתן לעצור בבטחה.

- במקרה שטעיתם בדרך, פספסתם פניה וכד', לא קרה שום דבר נורא - אל תחתכו נתיבים, אל תסעו לאחור ואל תבצעו פניות אסורות ועבירות תנועה - פשוט סעו עוד כמה קילומטרים עד  היציאה/ פניה הבאה וחזרו בצורה בטוחה על עקבותיכם לכיוון היעד שלכם.

אכיפה (צילום: נעם וינד)
פיספסתם את הפניה? לא נורא בהמשך הדרך יש עוד אחת |צילום: נעם וינד

- מעבר לעומס הגדול בכבישים חשוב כל העת לזכור שבמהלך החג וחול המועד נעים על הכבישים אנשים רבים - מדתיים שלא יכולים לטייל בסופי שבוע, דרך משפחות שמנצלות את החופש הארוך כדי לנסוע למרחקים ועד לתיירים שלא מכירים את הארץ ומתקשים לעקוב אחר השלטים - שעלולים להפתיע בפניות ברגע האחרון ובעוד התנהגויות בלתי צפויות. מאחר שיותר מסביר להניח שהנהג לפניכם יעשה את הבלתי צפוי, חשוב לא לסמוך על אחרים, לשמור מרחק ביטחון מהרכב לפניכם, לתת לאנשים להשתלב בנתיב גם אם הם חתכו אתכם או ביצעו עקיפה מסוכנת ולא לנהל מלחמות על הכביש.

- שימוש בסלולרי, ובמיוחד שליחת מסרונים והתעסקות בסמארטפון מסוכנים בכל נסיעה, אך כשאתם נוסעים בכבישים בין עירוניים לא מוכרים בימים של עומס חשוב להחליט מבעוד מועד להשתיק את הנייד או להעביר אותו לאחד הנוסעים ברכב. 

מסמסים בנהיגה (צילום: Geber86, GettyImages IL)
בשום פנים ואופן לא לעשות שימוש בסלולרי |צילום: Geber86, GettyImages IL

ילדים ברכב
- אם אתם נוסעים עם ילדים מומלץ להכין מראש עיסוקים שיעבירו להם את הזמן. חשוב מבעוד מועד להדגיש בפני הילדים שעליכם להתרכז בנהיגה ואינכם יכולים לטפל בכל בעיה קטנה.

 - גם אם הקטנים מתלוננים, בשום פנים אסור לוותר על שימוש באמצעי בטיחות בהתאם לגיל - חגורות, בוסטרים ומושבי בטיחות. הדבר רלוונטי כמובן גם למבוגרים ויש להקפיד כל העת שכל נוסעי הרכב חגורים.

 - במידה ויש ברכב שני מבוגרים (או ילד בוגר) יש לקבוע מראש שכל מה שקשור בהפעלת הילדים, היענות לבקשותיהם ופתרון של כל מיני ריבים קטנים מוטל אך ורק על מי שאינו אוחז בהגה ובשום מקרה אסור לדרוש מהנהג להתעסק בנושא.

ילדים חגורים ברכב (צילום: Blue_Cutler, Istock)
אם אתם נוסעים עם ילדים מומלץ להכין מראש עיסוקים שיעבירו להם את הזמן|צילום: Blue_Cutler, Istock

- בנסיעות ארוכות עם ילדים רצוי לתכנן עצירות במקומות מוסדרים בכל שעה למען התרעננות קצרה והפסקת שירותים. אפילו אם הילדים לא מרגישים צורך לעצירה באותו הרגע עצרו בכל זאת מאחר שעצירה לשירותים דחופים או לכל דבר אחר בצד הדרך מסוכנת מאוד

- לפני שנועלים את הרכב, יש לוודא שכולם ירדו ממנו.

אמא וילדים במכונית (צילום: SW Productions, GettyImages IL)
עדיף שהילדים קצת יצרחו מאחור מאשר לעשות תאונה|צילום: SW Productions, GettyImages IL

הערכות מבעוד מועד
- אתם מתכננים נסיעות ארוכות? בדקו לפני היציאה את תקינות הרכב, בדקו את מפלס השמן והמים במנוע את תקינות הצמיגים ולחץ האוויר בצמיגים כמו גם את תקינות פנסי הרכב השונים ומערכת הבלמים. אם יש לכם ספק רצוי לבקר אצל איש מקצוע ולא לקחת סיכונים - בניגוד לתקלה בסלולרי או בכמעט כל מכשיר אחר, ברכב בלאי, תקלות ותחזוקה לקויה עלולים לעלות בחיים.

פנצ'ר (צילום: Dave Luchansky, GettyImages IL)
בדקו מראש את לחץ האוויר בצמיגים |צילום: Dave Luchansky, GettyImages IL

- אם יצאתם לחופשה ויש לכם מטען הקפידו לאחסן אותו בצורה בטוחה - חפצים משוחררים ברכב עלולים להגיע לאזור הדוושות או לעוף בעוצמה בזמן תאונה ולגרום לפגיעות קשות. על כן רצוי לא לאחסן דברים בקבינה אלא בתא המטען. אם אתם משתמשים בגגון חשוב לקשור היטב את המטען כך שהוא לא יזוז במהלך הנסיעה גם במהירויות גבוהות ותנאי דרך משתנים.

תאונה (צילום: דוברות מד
זה לא חייב להסתיים כך |צילום: דוברות מד"א

והכי חשוב - סעו במתינות ובזהירות והתרכזו במלאכת הנהיגה כדי שיהיה לכולנו המשך חג שמח.

>> דעה: נראה ששכחנו שברכב צריך קודם כל לנהוג