אפשר לחתור לצמרת? (צילום: ספורט 5)
אפשר לחתור לצמרת?|צילום: ספורט 5
אדריכלי המהפכה. מארש, קאג'ביץ ודוידסון (צילום: ספורט 5)
אדריכלי המהפכה. מארש, קאג'ביץ ודוידסון|צילום: ספורט 5

חודשיים אחרי סיום המשחקים האולימפיים, איגוד השחייה הישראלי בדרך למהפכה גדולה בכל הקשור לתכנית המקצועית לשנים הקרובות ולקראת המשחקים האולימפיים בטוקיו 2020. דייב מארש, מאמן נבחרת הנשים של ארה"ב בריו, נרתם למשימה בצוותא עם עוזרו, קאיו קאג'ביץ, והוא אמור להיות הקודקוד, זה שעומד בראש המערכת ומי שיתווה את הדרך ויחליט על התכנית המקצועית על מנת לשפר ולקדם את השחייה הישראלית. המטרה, מצהירים אנשי המהפכה ללא חשש - מדליה כחול-לבן בטוקיו.

לידי ערוץ הספורט הגיעו התכניות המפורטות עליהן סיכמו יו"ר איגוד השחייה סימון דוידסון, שיזם את השינוי ועומד מאחורי הרעיון, מארש וקאג'ביץ. הצדדים צפויים להיפגש בתחילת נובמבר באיטליה, שם תתקיים תחרות גראנד פרי בהשתתפות שבעה שחיינים ישראלים, על מנת לסגור סופית את כל הפרטים. לאחר מכן התכניות יעברו לאישור אחרון של הוועד האולימפי בישראל ומנהל הספורט, שגם אמורים להשתתף בעלות הפרויקט, אך לזה נגיע בהמשך.

"אחרי המשחקים בריו הבנתי שחייבים לעשות שינוי, ושינוי רציני", סיפר דוידסון לערוץ הספורט, שהודה כי ראה את ההצלחה הישראלית בג'ודו והדרך שנעשתה בענף היוותה עבורו השראה, כמו גם התנהלותם של שחיינים מובילים בעולם. "אנחנו עובדים עם התכנית הרוסית כבר משנות התשעים, ובשנים האחרונות לספורטאים הרוסים אין הצלחות כבירות. החלטתי שאני רוצה להביא את המאמן הכי טוב שיש. הגעתי לדייב מארש דרך יואב ברוק שהתאמן אצלו ולשמחתי הוא נענה להצעה".

יעד לא פשוט, ורק 4 שנים להשיג אותו (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
יעד לא פשוט, ורק 4 שנים להשיג אותו (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

מארש נחשב לאחד מהמאמנים הגדולים בעולם השחייה. בין תפקידיו השונים: עוזר מאמן נבחרת הגברים של ארה"ב בלונדון 2012, וחברות בצוות המקצועי גם באטנלנטה 1996 ובסידני 2000. בעברו שימש כמאמן הראשי של אוניברסיטת אובורן והוביל את השחיינים להצלחות רבות. קאיו קאג'ביץ מלווה את מארש בשמונה השנים האחרונות.

המטרה המרכזית של השינוי היא לשלב כמה שיותר את השחייה הישראלית עם השחייה הטובה בעולם, כשהיעד העיקרי של הפרויקט הוא נגיעה קרובה ככל האפשר בחלום הזכיה במדליה אולימפית ראשונה של ישראל בבריכה, כבר בטוקיו 2020. "אנחנו לא רוצים לדבר יותר במונחים של חצי גמר במשחקים האולימפיים", הבהיר דוידסון. "החלום הגדול הוא לזכות במדליה ואנחנו חולמים הכי גבוה. כמובן שאם למשל השחיינים שלנו יתברגו שלוש פעמים במקום החמישי זה גם ייחשב להצלחה אדירה. אם לא נצליח להשיג את זה - סימן שנכשלנו, אבל כרגע אנחנו עושים את המהלך הכי טוב שיכול לקרב אותנו הכי הרבה להצלחה הזאת".

חלוקת התפקידים

מארש ישמש כיועץ העל של איגוד השחייה. הוא יהיה אחראי על תכנית העבודה של כלל השחיינים בארץ, החל מהקדטים דרך הנוער וכלה בבוגרים. הוא זה שיקבע, למשל, אילו מהשחיינים ייצאו למחנות אימונים, היכן יתקיימו המחנות ומה יהיה אורכן, ובאילו תחרויות ייקחו חלק הישראלים. מארש לא יעבור לגור בארץ, אך יהיה בקשר רציף עם אנשי האיגוד וינחת 6 פעמים בשנה, בכל פעם לתקופה של שבועיים, במטרה להעביר השתלמויות למאמנים. כבר בדצמבר הוא אמור להגיע לארץ כדי לצפות באליפות ישראל.

ארווין. קרבות מסקרנים מול הטובים בעולם (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
ארווין. קרבות מסקרנים מול הטובים בעולם (gettyimages)|צילום: ספורט 5

עוזרו של מארש, קאג'ביץ, יהיה אמון על העבודה עם השחיינים הצעירים והנוער, לקידום דור העתיד. הוא יאמן בפועל באופן קבוע את 18 השחיינים שנמצאים בפנימייה בוינגייט (גילאי 14-18), שחמישה מתוכם, אגב, כבר מסומנים כפוטנציאל לשחות בטוקיו. בנוסף, עוזר המאמן יעבור בין המועדונים בארץ, יידע בדיוק את התכניות של כל אחד מהם, יעקוב אחר השחיינים הצעירים ואף יזמן שחיינים לאימונים מיוחדים בוינגייט. ליאוניד קאופמן, ששימש במשך שנים ארוכות כמאמן הלאומי, יישאר כמאמן הנבחרת אך יעבוד לפי התכנית של מארש, יהיה בקשר ישיר איתו ויעביר לו דיווחים. "בשלב זה ליאוניד ימשיך לאמן את הנבחרת, אבל התכניות ישתנו", הבהיר דוידסון. "העבודה תהיה משולבת מול דייב, אנחנו למעשה מעניקים ללאוניד כוח עזר".

כך זה יעבוד

על פי התכנון, ארבע פעמים בשנה ייצאו 12 שחיינים ישראלים המיועדים לטוקיו למחנה אימונים בן שלושה שבועות, שיתקיים במועדון השחייה של שארלוט. שם יתאמנו תחת שרביטו של מארש, ויחד עם שחייני צמרת אמריקנים ושחיינים נוספים מרחבי לעולם שמגיעים לקבוצת העילית שלו. ארגון ה-JCC (ארגון יהודי הפועל למען הקהילה היהודית בארה"ב) ידאג לאירוח של הספורטאים הישראלים. בנוסף, ארבע פעמים בשנה יגיע מארש לישראל עם שחיינים אמריקנים למחנה אימונים. שחיינים מהטופ העולמי דוגמת ראיין לוכטה, אנתוני ארווין (האלוף האולימפי ב-50 מטר חופשי) וקטלין בייקר (מדליית כסף ב-100 מטר גב בריו) יגיעו לבריכה בוינגייט. מעבר לכך, מתוכננים גם מחנות אימונים ביעדים שונים באירופה, גם כן בהשתתפות שחיינים מהטובים ביבשת.

"המטרה היא שמארש יהיה בקשר רציף עם השחיינים הישראלים, ושהשחיינים שלנו יתאמנו כמה שיותר עם מתחרים בכירים בעולם. ברגע שדייב מארש בצד שלך אז הרבה יותר קל לבצע את זה", אמר דוידסון.

דוידסון. ,
דוידסון. ,"חולמים הכי גבוה"|צילום: ספורט 5

לשחות, לשחות, לשחות

שלושה דברים מרכזיים שעומדים להשתנות. האחד, השחיינים הישראלים יתחרו יותר, גם בתקופות עומס. באיגוד טוענים כי גילו שהשחיינים לא מתחרים מספיק ביחס לשחיינים אחרים בעולם. "שחיין צמרת אמריקני מתחרה פי שלושה לעומת שחיין צמרת מישראל", אמר יו"ר האיגוד. הדבר השני הוא האימון היבש. באיגוד יזנחו את השיטה "הרוסית", שדוגלת בהרמת משקולות וניפוח השריר, ויתמקדו בעיקר בפילאטיס, קור-פילאטיס, כוח גוף וגמישות. הדבר השלישי הוא, כאמור, הקשר הרציף שיתקיים לראשונה בין השחיינים הישראלים לבין שחיינים מובילים בעולם, בדמות קבוצת העלית האמריקנית של מארש.

ומה לגבי העלות של כל הפרויקט? על פי גורמים באיגוד השחייה, השכר של מארש וקאיו יעמוד יחד על 270 אלף דולר לעונה, סכום שאמור להתחלק בין שלושה גופים: איגוד השחייה, הוועד האולימפי הישראלי ומנהל הספורט (90 אלף דולר לארגון).

בחודש הקרוב מארש ועוזרו צפויים לחתום על חוזה לארבע שנים ולהוסיף פרק חדש בקריירה המפוארת שלהם, במקום רחוק מאוד מהפאר וההדר של השחייה האמריקאית. האם הם יובילו את השחייה הישראלית לקדמת הבמה העולמית ולמדליה אולימפית ראשונה אי פעם? תשובה בעוד 4 שנים בבריכה בטוקיו.